Плевнелиев: Пловдив вдига високо летвата с Римския стадион
Плевнелиев: Пловдив вдига високо летвата с Римския стадион / снимки: Дарик радио Пловдив, Димитър Владимиров
Плевнелиев: Пловдив вдига високо летвата с Римския стадион
73925
Плевнелиев: Пловдив вдига високо летвата с Римския стадион
  • Плевнелиев: Пловдив вдига високо летвата с Римския стадион

„Пловдив вдига много високо летвата с реализирания проект на Римския стадион и то не само за другите български градове, но и за Европа“. Това каза при днешното официално откриване на една от най-големите антични  забележителности в града президентът Росен Плевнелиев.

Според президента Пловдив е един от най-специалните градове, защото е най-старият жив град в Европа, с 80-вековна история. „Нека да разкажем на света нашата история – това ще ни създаде самочувствие, ще подобри имиджа ни и ще доведе много приятели в страната ни“, заяви още Плевнелиев, който изказа адмирациите си към екипа на Община Пловдив и изрази надежда милиони туристи от цял свят да посетят това уникално място от античността, което показва историята ни по достоен начин.

(Чуйте още от първия прикачен звуков файл)

Плевнелиев Пловдив вдига високо летвата с Римския стадион
netinfo

„Римският стадион е нашата гордост и новата емблема на Пловдив“, коментира при откриването на обекта и кметът на града  Иван Тотев. Според него с реконструкцията на Римския стадион Пловдив поставя началото на нов интерактивен подход при представянето на културните ценности на града. Тотев подчерта, че се гордее с целия екип, който е работил в името на това, проектът да завърши успешно.

Плевнелиев Пловдив вдига високо летвата с Римския стадион
netinfo

Първият етап от реконструкцията бе финансиран по т.нар. Норвежка програма. В последващия проект за модернизация на Античния стадион на Филипопол бяха вложени 500 хил. лева от Общинския бюджет за изграждането на кинозала за 3D прожекции, панорамно кафе и информационен център.

(Цялата история на проекта може да чуете от втория прикачен звуков файл)

Наред с Античният театър, Римският стадион е най-посещаваната туристическа атракция в града под тепетата. Изграден в началото на ІІ в., по времето на император Адриан, съоръжението е било изключително внушително за своето време. Стадионът е събирал спортисти от целия античен свят и над 30 000 зрители. Чрез триизмерния филм туристите и гостите на града имат възможност вече да се потопят в атмосферата на първите векове от новата ера и да станат част от публиката по време на големите състезания и зрелища на това място.