Светът отбелязва Деня на сладоледа
Светът отбелязва Деня на сладоледа / снимка: Guliver/Getty Images

Най-сладкото, но и освежаващо изкушение сладоледът също има свой ден. Оказа се, че това е точно днес. Празникът на сладоледа се пада всяка трета неделя на юли, уточнява БГНЕС.

Оказа се, че малко хора знаят за този ден. Всъщност спорно е дали целият месец юли не е обявен за месец на сладоледа. Едно е ясно обаче, колкото и да искаме и да се възпираме, в летните жеги трудно устояваме на това сладко изкушение. Според различни източници, първите опити да бъде направен сладолед са от преди три века. Някои пък приписват това откритие на персите. Факт е обаче, че това е един от най-обичаните десерти по целия свят.

Докато в чужбина се появяват все по-странни сладоледи - с вкус на моркови или дори на чесън, нашенецът залага на традицията - предпочита с шоколад или ванилия.

Последните изследвания показват, че не трябва да се притесняваме за наднорменото тегло и смело можем да консумираме сладкото изкушение. Противно на общоприетото схващане, сладоледът помага за намаляване на теглото, тъй като засища за дълго, а 100 грама съдържат между 125 и 300 калории.

Американски учени откриха, че сладоледът може да ни предпази от стреса, облекчава главоболието и освен това е враг на безсънието. Лечебните свойства на "сладкия лед" се дължат на веществото триптофан, което се съдържа в сметаната и млякото.

Плодовият сладолед с пресни или замразени плодове съдържа витамини, а шоколадовият - антиоксиданти, най-вече полифенол, който е полезен за сърцето. Според някои лекари той е от полза за нашето здраве и се препоръчва за здрави кости, добра психика и ведро настроение. Предимство номер едно е богатото съдържание на калций.