Ако любовта е сляпа, защо се стараем да изглеждаме добре, за да я спечелим?
Ако любовта е сляпа, защо се стараем да изглеждаме добре, за да я спечелим? / снимка: ThinkStock/Getty Images

Ако любовта е сляпа, защо се стараем да изглеждаме добре, за да я спечелим? Фитнес, хубави дрехи, грим, но ако е сляпа, значи няма значение как изглеждаш.

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Любовта може и да е сляпа, но флиртът е само късоглед. Затова колкото повече фитнес, хубави дрехи и грим, толкова по-голям е шансът да те забележат бъдещите слепци. Всъщност изразът "любовта е сляпа" дължим на Шекспир. Година е 1591, двамата веронци, второ действие, сцена първа. Разговарят Скок и Валентин:

Скок: Та вие изобщо не сте я виждали грозна!
Валентин: Че кога е била грозна?
Скок: Преди да се влюбите в нея!
Валентин: Аз се влюбих в нея, когато я видях, и сега продължавам да я виждам прекрасна!
Скок: Щом сте влюбен в нея, не можете да я виждате.
Валентин: Защо?
Скок: Защото любовта е сляпа. О, ако имахте моите очи или ако вашите виждаха ясно, както по времето, когато се подигравахте на господин Протей, че излизал от къщи без жартиери.
Валентин: И какво щях да видя тогава?
Скок: Нейната грозота и собствената си лудост. Защото вашият приятел забравяше да си стегне гащите от любов, а вие от любов още малко и ще почнете да излизате без тях!

Значи любимата на героя е много грозна, но влюбеният не вижда това. Или както казва Уди Алън: "За влюбения обектът на любовта му е съвършен, макар за останалите да прилича повече на червендалеста херинга". Има един куп научни изследвания, които доказват това твърдение. Любовта действа на мозъка, като блокира някои центрове за възприятие на негативното. Отделените вещества неутрализират способността за критическо възприятие. Феромоните действат, отделят се ендорфини и дотук с възможността да критикуваш. Затова влюбените са лоши критици. А критиците са лоши влюбени.

Нещо повече отделените вещества от в хипоталамуса създават позитивна илюзия, така че не само не свеждат негативните страни на живота и в частност на обекта на любовта, но се създава и обратна илюзия - всичко е прекрасно. За да се отделят тези вещества обаче, за да започне процеса на ослепяване и химическо замазване на действителността бъдещите влюбени трябва да влязат в полезрението си, тъй като невидимите аромати си действат, но очите продължават да са най-бързия вестоносец до мозъка. Ето как шансът да те видят е по-голям, ако се нагримираш едно хубаво и се издокараш максимално. Приемете го като инвестиция в слепотата. Или иначе казано правим се на красиви, за да изкараме с красота очите на някого, че да започне да ни вижда великолепни, независимо как изглеждаме. Тоест да престане да ни вижда.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук