Румен Петков: Поведението на Станишев е абсолютно неадекватно
Румен Петков: Поведението на Станишев е абсолютно неадекватно / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Съмнения в задкулисно управление на страната изрази Румен Петков от АБВ в предаването „Здравей, България" на Нова ТВ.

Той коментира спирането на проекта „Южен поток", което премиерът Пламен Орешарски обяви вчера след среща с американските сенатори Джон Маккейн, Кристофър Мърфи и Рон Джонсън.

„Дали Орешарски не беше говорител на „Позитано" вчера?", запита Румен Петков. „Ако тези тримата конгресмени са били на обяд с ключови фактори от „Позитано" и са договорили три неща - това правителство да остане, докато срине „Южен поток", докато направи необратим незаконния 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй и докато не направи необратим процеса с купуване на американска ескадрила", посочи още Петков.

Той цитира заместник-министъра на околната среда Чавдар Георгиев, който още миналата година му казал, че това правителство няма да реализира нито един проект, свързан с Русия.

„Това е част от задкулисието, когато без мандат двама депутати или двама министри се срещат с група американски сенатори. Това е сериозна политическа среща. Орешарски я направи в кабинета си, което е върхът на унижението, въпреки че той отдавна е ударил тавана", категоричен бе Петков.

Той коментира и че спирането на „Южен поток" засяга още интересите на Италия, Австрия, Унгария.

„Не може да спреш „Южен поток" и да не изгониш министъра на икономиката и енергетиката", коментира Петков.

Бившият вътрешен министър посочи, че решението за проекта е унизително както за БСП, така и за цялата страна. „Когато зад гърба на обществото се провеждат срещи, от които може да пострада българският национален интерес - това е унизително", подчерта той.

Петков не спести и критиките си към лидера на социалистическата партия.

„Поведението на Сергей Станишев е абсолютно неадекватно. Защото това, което Станишев говори сега, и Георги Първанов, и Ивайло Калфин, и аз, го говорим от близо година. Защото ръководството на БСП и персонално Станишев да се сърди на Лютви Местан? Той си мълча 11 дни - той остави мандатоносителя 11 дни да направи анализ, да излезе и да даде своята оценка", каза още Петков.

Източник: NovaNews.bg