Фестивалът „Завесата се вдига за немски език” започва в Габрово
Фестивалът „Завесата се вдига за немски език” започва в Габрово / Община Габрово

Габрово ще бъде домакин на второто издание на фестивала за немскоезичен училищен театър „Завесата се вдига за немски език!”. Събитието ще се проведе от 24 до 26 април 2014 г. в зала „Възраждане” под мотото „Обединени в многообразието“.

Театралният проект е по инициатива на Министерство на образованието и науката, Посолството на Република Германия, Фондация „Ханс Зайдел” България и Гьоте-институт в София. Той цели чрез вдъхновението от сценичната игра българските ученици да подобрят езиковите си умения по немски език. За да подпомогне подготовката на училищните театрални постановки, Гьоте-институт организира театрални уъркшопи за учители. С тях работи известният режисьор и театрален педагог от Германия Феликс Щрасер.

В първия кръг се включиха 19 училища от 16 български града. От тях журито избра 12 постановки, които ще бъдат показани на фестивала в Габрово. Всяка от тях ще е с продължителност до 30 мининути, а в представленията могат да участват до 10 ученика. Критериите, по които журито ще оценява младите артисти са както театрални, така и езикови. Влияние за преценката ще окажат обявената тематика, драматургия, езикови умения, сценично представяне, художествени решения и оформление.

Тазгодишният фестивал за немскоезичен училищен театър „Завесата се вдига за немски език!” се осъществява с любезната подкрепа на Община Габрово и РИО на МОН – Габрово.

Програмата на фестивала може да видите тук.