Удължават срока по Аз мога повече
Удължават срока по Аз мога повече / DarikNews.bg, архив

Срокът за провеждане на обученията по "Аз мога повече" се удължава до 31 август 2015 г., информират от Бюрото по труда.

Заради огромния интерес Комитетът по наблюдение по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" прие промени в схемата. Бюджетът на схемата се увеличава с близо 7,8 млн.лв.

Нова сесия за прием на документи за кандидатстване не се предвижда, тъй като в страната към момента са подадени над 53 хиляди заявления, които чакат да бъдат одобрени.

До момента „Аз мога повече" е финансирана с европейски средства в размер на 100 млн. лева.

С реализацията на схемата Агенцията по заетостта предоставя възможност на заети лица по трудов договор и на самонаети лица, без значение от сферата им на дейност, да се включат в курсове за придобиване или повишаване на професионалната квалификация или в обучения за придобиване на ключови компетенции.

99 660 лица вече са получили ваучери за включване в обучение. По последни данни към края на март тази година общо 87 573 от тях са завършили успешно обучението си, в Стара Загора броят е 3 739. Изплатените средства към доставчици на обучение в страната са в размер на над 65,5 млн. лв.

В Дирекция „Бюро по труда" - Стара Загора броят на подадените заявления е 5 939, от тях 5 760 са одобрени. Включени в обучение са 4 023 лица. Всички кандидати за обучение са оценени и уведомени за резултата.

Лицата, които са получили уведомления, но не са избрали обучаваща фирма, могат да се възползват от удължения срок на приключване на обученията.