Расте броят на жертвите на лавината под Еверест
Расте броят на жертвите на лавината под Еверест / снимка: БГНЕС

Тринайсет души загинаха при свличането на лавина под връх Еверест, а други седем са в неизвестност, съобщи непалското министерство на туризма.

Под лавината се е озовала група от 25 непалски шерпи. Спасителите са открили телата на 13 загинали и са ги свалили в базовия лагер, разположен на около 5300 метра надморска височина. Продължава издирването на 7 души, а други трима са прехвърлени с хеликоптер в столицата Катманду.

Групата е била наета от алпинисти от западни държави. Според говорителя на министерството на туризма Мохан Кришна Сапкот в момента на свличането планинските водачи са пренасяли алпийско снаряжение към един от палатковите лагери.

Друга задача на шерпите била да поставят осигурителни въжета на най-опасното място от маршрута, което е на височина 8000 метра, допълва БГНЕС.

Хиляди хора са привлечени ежегодно от възможността да опитат щастието си да бъдат допуснати до върха. От първото покоряване на Еверест досега около 6 хиляди души са се изкачили до върха. Повече от 300 души са загинали.

Това е най-смъртоносната лавина от осем години насам.