ЕС отпуска още 1 млрд. евро помощ на Украйна
ЕС отпуска още 1 млрд. евро помощ на Украйна / снимка: БГНЕС, архив

Министър Кристиан Вигенин взе участие в провелия се в Люксембург Съвет „Външни работи", който одобри ключови мерки за оказване на икономическа и финансова подкрепа на Украйна, съобщиха от пресцентъра на външно министерство.

Прието е решение да се отпусне 1 млрд. евро макрофинансова помощ за Украйна, с цел да се насърчат структурните реформи и да се подпомогне икономическата стабилизация на страната. Като конкретна мярка за подпомагане на украинската икономика Съветът одобри скорошното въвеждане на временни едностранни търговски преференции за достъп на украински стоки до европейския пазар. От края на април 2014 г. ще отпаднат половин милиард евро годишно мита и такси, с които понастоящем се облагат 94.7% от промишлените стоки и 100% от земеделската продукция, внасяни в ЕС от Украйна.

Съветът приветства решението на ЕК за създаване на специална група за подкрепа на Украйна, която да съдейства за извършването на важни структурни реформи, които да затвърдят европейската перспектива на страната. Сред основните приоритети остава подписването на останалата част от Споразумението за асоцииране, включително и за дълбока и всеобхватна зона за свободна търговия с Украйна. Очакванията са това да стане на Европейския съвет през юни 2014 г.

Министрите на външните работи на страните от ЕС насърчиха Украйна да продължи с политическите реформи, като гарантира приобщаването и защитата на правата на националните малцинства и тяхното представителство в държавните институции. Провеждането на свободни, честни и приобщаващи избори е от ключово значение за стабилизацията и осъществяването на мирен преход в страната.

Обсъдено бе и актуалното развитие на обстановката в Украйна. Съветът осъди действията на въоръжени лица в Източна Украйна и призова за прекратяване на опитите за дестабилизиране на страната, като подчерта необходимостта от търсене на мирно разрешение по пътя на диалога. Потвърдена бе твърдата и последователна позиция на ЕС за непризнаване на анексирането на Крим и подкрепата за единството, суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Министър Вигенин подкрепи предложението в текста на заключенията да се включи призив към Русия да се дистанцира от последните събития в Източна Украйна и да допринесе за стабилизиране на ситуацията.

Потвърдена бе позицията, че по-нататъшните стъпки от страна на Руската федерация за дестабилизиране на положението в Украйна биха довели до допълнителни и мащабни последици за развитието на отношенията на ЕС и страните-членки с Русия.

Външните министри на страните-членки от ЕС обсъдиха и възможни мерки за изграждане на доверие и подкрепа на усилията за започване на ефективни преговори между Украйна и Русия за намаляване на напрежението и постигане на мирно решение на кризата, включително чрез многостранен механизъм с участието на ЕС, Украйна, Русия и САЩ.

В дискусията по повод изпратеното писмо от руския президент до някои държави-членки на ЕС, министър Вигенин посочи, че е важно да се гарантират доставките на газ за Украйна и транзитът на газ през украинска територия. Евентуално прекъсване на доставките не може да бъде прехвърлено като отговорност само на ЕС.

Съветът потвърди подкрепата си за политическата и икономическата интеграция с Молдова и Грузия и скорошното подписване на Споразуменията за асоцииране и Дълбока и всеобхватна зона за свободна търговия с двете страни. Приветствано бе и предстоящото премахване на визовите ограничения за гражданите на Молдова.

Сред темите, обсъдени на Съвета, бе и ситуацията в Босна и Херцеговина. Министрите изразиха сериозна загриженост, че липсата на политическа воля и използваната от политическия елит на страната реторика на разделението са довели до спиране на процеса на интеграция към ЕС. Подчертана бе нуждата от подобряването на ефективността на държавните институции на всички равнища, както и тяхната отговорност за превъзмогване на тежкото социално-икономическо положение, което бе в основата на протестите в страната. Потвърдена бе готовността на ЕС да окаже подкрепа за структурните реформи и борбата с корупцията, което ще допринесе за укрепване на икономиката и създаването на нови работни места. Министрите потвърдиха необходимостта Босна и Херцеговина да изпълни всички изисквания и критерии, за да бъде постигнат напредък в приобщаването на страната към ЕС.

Основните акценти в състоялата се на Съвета дискусия по Сирия бяха поставени върху продължаването на политическия процес и свикването на международна мирна конференция „Женева-3", въпроса за хуманитарния достъп в контекста на приетата от СС на ООН резолюция, както и върху необходимостта от напредък по унищожаването на сирийските химически оръжия. Обсъдени бяха възможните действия за помощ от страна на ЕС за усилията на съвместния специален представител на ООН и ЛАД Брахими за постигане на напредък в преговорите между сирийските власти и опозицията.