Министерството на отбраната спря протест на  музиканти
Министерството на отбраната спря протест на музиканти / БНТ

Камерният ансамбъл "Софийски солисти" не успя да изнесе обявения за тази вечер концерт във Военния клуб. Музикантите възнамеряваха да излязат пред публиката със сигнални жилетки в знак на протест срещу ниските си заплати.

От Министерството на отбраната, под чиято шапка е Военния клуб, обаче не разрешиха това да се случи, с аргумента, че са деполитизирано ведомство. Музикантите се извиниха на публиката и отказаха концерта, съобщава БНТ.

Едва ли се случва често музиканти сами да отпращат своята публика и да й се извиняват, че няма да има концерт. А тази вечер имаше много желаещи да присъстват, за да подкрепят борбата на оркестъра за достойно заплащане.

"Софийски солисти" съществуват повече от половин век. В състава влизат изявени музиканти с ярък талант. Всеки от тях е със статут на концертмайстор. Заплатите обаче са далеч по-ниски от тези от колегите им в другите столични оркестри.

„Не може да се живее така", категоричен е Стоимен Пеев: „Аз взимам 400 лева, другият колега, който е малко по-голям от мене с две години стаж взима 390. Наемът ми е 300 лева".

Оркестърът е общински и заплатите се плащат от Столична община. От там със съжаление отбелязват, че на ансамбъла не се полага държавна субсидия, а концертите му винаги са с вход свободен. Без продажба на билети обаче заплатите не могат да достигнат тези на музикантите, които получават средства от Министерството на културата.

„В рамките на възможното ще направим увеличение на заплатите, което за някои музиканти ще бъде по-голямо, за други по-малко, за да направим заплатите от средно брутно, както е в момента около 620 лева да достигнем едни равнища от средна брутна заплата от 730-740 лева, казва заместник-кметът на София Тодор Чобанов.

От общината уточняват, че увеличение ще има още от 1 март. Предложението ще се гледа на следващата общинска сесия и ще влезе в сила със задна дата. Сега въпросът е дали средният размер от 126 лева повишение ще бъде гласувано от съветниците.

Съгласуването на това от къде ще дойдат допълнителните средства въобще не е лесен въпрос, защото те трябва да се обезпечат, това не са виртуални пари.

Музикантите обаче не смятат, че това е достатъчно. Защото заплатите им са замразени от 10 години.

Столичният зам.-кмет обещава, че ще се търсят начини и за следващо увеличение. Музикантите обаче са скептични и се заканват, че на следващия им концерт протестът ще се състои.