Тютюнопроизводители затварят пътя за Гърция
Тютюнопроизводители затварят пътя за Гърция / снимка: DarikNews.bg, Дарик-Хасково
Тютюнопроизводители затварят пътя за Гърция
69341
Тютюнопроизводители затварят пътя за Гърция
  • Тютюнопроизводители затварят пътя за Гърция

Тютюнопроизводители от района на Гоце Делчев ще блокират пътя за Гърция. Протестът им е насрочен за 10 януари от 14.00 часа при село Господинци.

Забавената изкупна кампания през тази година е само един от проблемите, подтикнали земеделците на тези действия. Основното им недоволството е провокирано от ниските изкупни цени на тютюна - 5 лева за килограм.

„В България монополите командват държавата, а не държавата монополите", заяви в интервю за Дарик местният тютюнопроизводител Иван Сабахлъков. Той че категоричен, че има картелно споразумение между фирмите изкупвачи.

Местният производител се опасява, че и тази година ще бъде принуден да продаде продукцията си на безценица, защото в противен случай тютюнът му ще мухляса.

"Всяка година се повтаря едно и също. През 2004 г. предадох балите на 26 юни когато тютюнът ми го купиха на цена от 1.90 за килограм. Не искам това да се повтори", добави бе Иван Сабахлъков.

На Йордановден тютюнопроизводители протестираха в Харманли срещу ниската изкупна цена на тютюна. От своя страна министърът на земеделието Димитър Греков заяви в интервю за Дарик, че от ведомството му ще следят отблизо изкупната кампания и цената на тютюна.