Тютюнопроизводители на протест
Тютюнопроизводители на протест / снимки: DarikNews.bg, Дарик-Хасково
Тютюнопроизводители на протест
69229
Тютюнопроизводители на протест
  • Тютюнопроизводители на протест

Около 200 тютюнопроизводители от цялата страна се събраха на протест в Харманли против ниските изкупни цени на тютюна и закъснялата изкупна кампания за ориенталския тютюн. Стопаните носеха знаменца и шапки и скандираха „Не на ниската цена!" и „Не на картела!".

Ако се наложи, ще търсим търговски лобита и ще продаваме тютюна си в Йордания или дори в Китай, заявиха разгневените производители.

Според тях средната изкупна цена на тютюна трябва да бъде минимум 7-8 лв. за килограм. От тази година фирмите, които го изкупуват, предлагали средна цена от 5.50 лв. Същите фирми изкупуват тютюна и в Гърция, но на цена от 5 евро за килограм, посочиха стопаните и уточниха, че не винят земеделското министерство, а изкупвачите, които обвиняват в картелно споразумение.

Те заявиха, че държавата в лицето на аграрното министерство, Фонд "Земеделие" и ресорната парламентарна комисия трябва да упражни контрол върху фирмите изкупвачи, за да се нормализира ситуацията в бранша.

Председателят на Асоциацията на тютюнопроизводителите Цветан Филев обаче заяви, че според европейските норми държавата не може да нарежда кои фирми да изкупуват тютюн и на какви цени и добави, че им остава да разчитат на коректното отношение на фирмите. На въпрос каква според него е причината за забавянето на кампанията от страна на фирмите изкупвачи, той бе лаконичен: „Питайте тях".

На протеста производителите запалиха бали с тютюн и блокираха за кратко главния път Е-80. Те излязоха с декларация до фирмите изкупвачи, в която настояват да се изпълнят изискванията за изкупуване на тютюна и за миналогодишните цени.

Тютюнопроизводители на протест
netinfo

ДПС застана зад протеста на тютюнопроизводителите, като подкрепи изцяло техните искания. Лидерът на партията Лютви Местан се срещна с част от протестиращите земеделци.

Според него единственото решение на проблема е чрез бързи промени в закона, които да възстановят частично законовата регулация на задълженията на търговците.

„Ще възстановим регистъра на изкупвателните фирми като условие за влизане в този регистър ще бъде задължението на търговеца да започне кампанията по изкупуване на 1 ноември и да приключи най-късно на 31 януари", каза председателят на ДПС.

Промените ще задължат изкупвача да сключва договори с производителите. Ще се предложи и възстановяване и на фигурата на държавните експерти-оценители.

 

Други новини от Хасково