Министър Греков: Ще следим отблизо каква е изкупната цена на тютюна
Министър Греков: Ще следим отблизо каква е изкупната цена на тютюна / снимка: БГНЕС
Министър Греков: Ще следим отблизо каква е изкупната цена на тютюна
69279
Министър Греков: Ще следим отблизо каква е изкупната цена на тютюна
  • Министър Греков: Ще следим отблизо каква е изкупната цена на тютюна

Макар да няма правомощия земеделското министерство ще следи цените на ориенталските тютюни в рамките на изкупната кампания и ще работи за обективна оценка на произведеното от тютюнопроизводителите. Това стана ясно от думите на министъра на земеделието и храните проф. Димитър Греков.

По повод протеста на производителите заради поредното закъснение на кампанията и цените в интервю за Дарик министър Греков подчерта, че вложения труд трябва да бъде оценен по достойнство и цената на тютюна не трябва да е по-ниска от миналогодишната.

Земеделският министър подкрепи идеята да има минимални изкупни цени на тютюна, регистър както на тютюнопроизводителите, които варирали между 31 000 и 51 000 семейства през различните години, така и на фирмите-купувачи.

От земеделското министерство са настоявали да се обяви крайният срок на изкупуване на тютюна и е било обявено, че ще бъде между средата на февруари и в края на следващия месец ще привърши изкупуването. Също така е била дискутирана, макар че не е в прерогативите на ведомството, цената на пазара, като е заявено, че тя няма да бъде по-ниска от миналогодишната, каза министърът.

На въпрос как си обяснява продължаващото бавене и съмненията на производителите, че то е умишлено, за да паднат цените, Греков отговори: "Имаме такива съмнения и ще следим отблизо каква е изкупната цена. Следва през този период да изкупуват по-качествен тютюн и се надявам, че цената ще бъде не по-ниска от миналогодишната".

Министърът каза, че там, където има съмнения, ще бъдат изпратени експерти, макар че нямат право от министерството. "От време оно оценката на тютюна винаги е била по визуален начин. Това позволява до известна степен и манипулация на цената и по такъв начин да се ощетяват и производителите. Затова ми се иска да има някаква регулация относно изкупуването на тютюна, относно минимални цени, а също така и начален и краен срок на изкупуване", каза министърът.


Не искаме и нямаме право да се бъркаме на свободния пазар, увери Греков. По думите му обаче от министерството категорично стоят зад позицията, че вложеният от хората труд за производството на тютюна трябва да бъде оценен по достойнство. Това е най-тежкият труд, който съществува в земеделието, допълни той.

На въпрос дали може да се провали тазгодишната кампания в крайна сметка, Греков заяви, че не иска да мисли за това и да влиза в политически спор. За министъра най-важно е тютюнът да бъде изкупен до 15-20 февруари като по думите му това е "чест и отговорност" и на фирмите-изкупвачи, защото те не за първи път са на българския пазар, а няма и да е за последен, дори с риск фирмите да загубят част от печалбата си, но да имат сигурността, че утре тези хора отново ще се заемат с този тежък труд.