Дебатът в НС по ветото на бюджета
Дебатът в НС по ветото на бюджета / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Има кворум, заседанието на НС започна
65944
Има кворум, заседанието на НС започна
  • Има кворум, заседанието на НС започна

Парламентът обсъжда ветото на президента Росен Плевнелиев върху актуализацията на бюджета за 2013 г. Въпреки поканата на председателя на парламента Михаил Миков, държавният глава не присъства на дебатите по наложеното от него вето. Седем дни, след като депутатите приеха промените в Бюджет 2013 г., Плевнелиев наложи частично вето върху приходната, разходната част на бюджета, както и върху възможността за поемането на нов дълг от 1 млрд. лева.

Въпреки че депутатите от Атака не присъстваха на вчерашното заседание на бюджетната комисия, те влязоха в зала и осигуриха необходимия кворум за извънредното заседание на парламента. Президентът Росен Плевнелиев не уважи поканата на председателя Михаил Михов, за да аргументира ветото си. В писмо до Миков, държавният глава обяснява, че вече е направил аргументацията си чрез указа в Държавен вестник и на сайта на президентството, затова пожелава ползотворен дебат на народните представители.

Сред мотивите на държавния глава за налагане на ветото са, че не са положени достатъчно усилия за повишаване на събираемостта на приходите. Разходната част пък трябвало да бъде разписана перо по перо, а не както е в текстовете - в резерва за непредвидени нужди. За тегленето на нов заем Плевнелиев е категоричен, че това може да се направи, но с цел растеж на икономиката. Президентът подкрепя единствено социалния пакет от 40 млн. лева.

Всички мотиви бяха оборени още в началото от председателя на бюджетната комисия Йордан Цонев, който допълни, че от уважение към Плевнелиев депутатите ще дебатират пак актуализацията на бюджета, но без да обсъждат „правните абсурди" на ветото. Според него не може да се налага частично вето на закона за държавния бюджет.

Дебатите по същество започнаха с дамски сблъсък - председателката на бюджетната комисия в 41-вото НС Менда Стоянова и депутатът от Коалиция за България Татяна Буруджиева влязоха в спор за отговорността за настоящата ситуация в страната.

Менда Стоянова бе категорична, че подкрепя ветото на президента и аргументите му за връщането на закона за повторно разглеждане. „Ако спрете с партизанските си действия по поголовните смени на кадрите в приходните агенции по места, ако спрете поривите на местните си партийни лидери за разчистване на местни сметки и личностни взаимоотношения, може би приходните администрации ще излязат от вцепенението си и ще заработят", каза Стоянова на управляващите.

Според нея ветото на президента дава шанс за промени в предложената актуализация. „На първо място да задължим правителството да си свърши работата, да събере предвидените в бюджета приходи, да приведе незабавно в действие множеството мерки за спиране на източването и контрабандата и това бихме могли да го направим, като не приемам намаление на приходната част на бюджета", каза Стоянова. Тя предложи на колегите си да бъде подкрепен призивът на председателя на БСП „Орешарски, върши си работата!".

От своя страна Татяна Буруджиева каза, че е изумена от отказа на Стоянова да разбере една проста истина и се опитва да апелира депутатите да правят нещо, което червената народна представителка определи като абсурд.

„Вие направихте този бюджет. Това, че ГЕРБ вас не ви изгони заедно с господин Дянков, защото вие носите също толкова отговорност за това какво се случва в тази държава поради това, че бяхте председател на бюджетната комисия и защитавахте тази политика на съсипия, това е ваш проблем на ГЕРБ. Но това, че вие се опитвате сега да ни пробутате вашите тези, че трябва да подкрепяме едно вето, което на практика означава президентът, желанието му да има служебен кабинет и вие да определяте бюджета и политиката в тази страна, това е тотален абсурд. Не управлявате вие, разберете го, започнете го и се дръжте като нормална опозиция. България има нужда от вас като опозиция", каза Буруджиева на Стоянова и ГЕРБ.

По време на обсъжданията депутати от ДПС припомниха, че без актуализацията и подпомагането на бизнеса, което ще стане чрез бързото разплащане и възстановяване на ДДС, има реална опасност страната ни да влезе в рецесия. По време на дебата бившият социален министър Тотю Младенов поиска допълнителни мерки за насърчаване на заетостта, но в отговор Таско Ерменков от Коалиция за България определи тезата му като „безочливост", защото именно той като социален министър е един от авторите на бюджета, който в момента се нуждае от ремонт.

Настоящият социален министър Хасан Адемов бе първият от кабинета, който също поиска думата да аргументира тезите на управляващите. Той лансира тезата, че се прави опит за делегитимация на правителството с новото отваряне на темата за парламентарната подкрепа. „Скривайки се зад забраната, волно или неволно е направен опит за делигитимация на правителството чрез ново отваряне на дискусията за парламентарната подкрепа. Остава впечатлението, че без да сме научили историята, превръщаме небезизвестната сентенция „власт власт възпира" във „власт опозиция подпира", каза Адемов.