В 53-тия ден протестиращите в столицата почетоха с мълчание паметта на миньорите
В 53-тия ден протестиращите в столицата почетоха с мълчание паметта на миньорите / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Марта Младенова разговаря с един от участниците в протеста пред МС
65813
Марта Младенова разговаря с един от участниците в протеста пред МС
В 53-тия ден редиците на протестиращите в столицата оредяха
  • Марта Младенова разговаря с един от участниците в протеста пред МС
  • В 53-тия ден редиците на протестиращите в столицата оредяха

Около 400 души излязоха на протест в столицата, в 53-ия ден от гражданското недоволство срещу кабинета „Орешарски”.

Според протестиращите „оредяващите” им редици се дължат на това, че управляващите вече не са на работа и затова трябва да се протестира пред мястото, където почиват, а не пред работното им място - където трябва да са.

Сред основните искания на протестиращите продължават да са незабавна оставка на кабинета и предсрочни парламентарни избори.

В 53-я ден от антиправителствените демонстрации участниците се събраха на мълчалив протест заради обявения ден на национален траур. По този начин протестиращите почетоха паметта на загиналите миньори от рудник „Ораново”.

При тежкия инцидент на 16 юли в мина „Ораново” на каменовъглената мина в Симитли загинаха Асен Стойнев и Христо Младенов. На 2 август спасители откриха телата на двамата техни колеги Николай Михайлов и Иван Лазаров, които до този момент бяха в неизвестност. Ден преди това в мината почина и 49-годишният Асен Грънчаров, след като му е прилошало по време на работа.

Демонстрантите преминаха по жълтите павета до сградата на парламента без викове и скандирания заради обявения ден на национален траур. Когато протестиращите пристигнаха пред Народното събрание те почетоха с минута мълчание паметта на миньорите.

Пред сградата на парламента продължава да стои палатковият лагер, хората в който заявяват, че няма да напускат центъра на София, макар и депутатите да ползват ваканция до края на август.

В 53тия ден протестиращите в столицата почетоха с мълчание паметта на миньорите
netinfo

Импровизирана палатка на площада пред община Пловдив направиха тази вечер протестиращите в града. От днес те пият „вечерно кафе” като символ на протест срещу правителството на Пламен Орешарски. Около 30 души се събраха на обичайното място на фонтана пред общината.

Преди дни, когато протестиращите изпратиха депутатите във ваканция, част от тях се заканиха да се преместят пред резиденция Евксиноград. 40-ина души се събраха край Варна тази вечер и блокираха движението.

Протестиращите спазиха и заканата си да щурмуват по вода почивната база на депутати и министри. Двама леководолази опитаха да достигнат плажа на Евксиноград, за да поставят надпис „Оставка”. По пътя си обаче те бяха пресрещнати и спрени от надуваема лодка с двама души, вероятно охрана.

В 53тия ден протестиращите в столицата почетоха с мълчание паметта на миньорите
netinfo

Протестните митинги и шествия започнаха на 14 юни след избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС, по-късно отменен от Народното събрание.

Вече е активен и сайт, който цели да преброи искащите оставката на правителството и нови избори noviizbori2013.com. На сайта може да се гласува и с искане за граждански контрол на всяко следващо управление.