Данни от електронно следене предотвратили 7 нападения в Германия
Данни от електронно следене предотвратили 7 нападения в Германия / sxc.hu

Информация, получена при електронно следене, осъществено от Агенцията за национална сигурност на САЩ, е била използвана за предотвратяване на седем терористични акта в Германия, заяви шефът на германското контраразузнаване Ханс-Георг Маасен, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Агенцията се позова на германския всекидневник "Мителдойче цайтунг", според който Маасен вчера се е явил на заседание на комисията по вътрешни работи на Бундестага, посветено на шпионажа, извършван от американските специални служби. На заседанието началникът на федералната Служба за защита на конституцията подробно е разказал за въпросните случаи, информира БТА.

В Германия продължават да се отправят искания за изясняване на обстоятелствата около следенето на комуникациите на германски граждани чрез тайната американска програма "Призма". Партията "Левите" обвини германското правителство, че води за носа обществеността и парламента. "Всички съмнителни опровержения по никакъв начин не променят това, че федералната разузнавателна служба и Бундесверът не само са знаели от години за програмата, но и прилежно са я захранвали с данни", заяви председателката на партията Катя Кипинг в интервю, публикувано във вестник "Райнише пост".

Председателят на полицейския синдикат Оливер Малхов каза в интервю за "Пасауер нойе пресе", че в цялата тази работа има доста неясноти. "Спецслужбите никога не действат напълно самостоятелно. Винаги съществува обратна връзка с политиката", заяви той.

Председателят на Германската социалдемократическа партия Зигмар Габриел заяви в интервю за "Нойе оснабрюкер цайтунг", че очаква генералната прокуратура на Германия да провери дали има възможност да се проведе съдебно разследване във връзка със скандала с подслушванията. "И то не само по отношение на британските и американските спецслужби, а и по отношение на възможно съучастничество от страна на германските спецслужби", заяви той.