Прокуратурата: Няма никакви данни, че смъртта на Дядо Кирил е насилствена
Прокуратурата: Няма никакви данни, че смъртта на Дядо Кирил е насилствена / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Към момента няма никакви данни, че смъртта на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил е насилствена.

Това заявяват от Окръжна прокуратура Варна в съобщение до медиите. В него се казва още, че около 8:00 ч. е бил подаден сигнал от гражданин на телефон № 112 , че в морето, в близост до буната на рибарското селище в местността Траката в гр. Варна, е забелязан плуващ мъж с маска и шнорхел, който след известно време е престанал да дава признаци на живот.

Екип към Областната служба „Пожарна безопасност и защита на населението" е извадил тялото.

На мястото е извършен оглед на местопроизшествие от служители на ОД на МВР-Варна. Започнато е досъдебно производство за установяване на причините и обстоятелствата, при които е настъпила смъртта.

Разследването се осъществява под наблюдението на Районната прокуратура- Варна, съгласувано с Окръжна прокуратура - Варна.

Към настоящия момент е извършено разпознаване на трупа и е назначена съдебно-медицинска експертиза - аутопсия на трупа за установяване на причините за настъпване на смъртта. Установени са очевидци на случая и се работи за изясняване на обстоятелствата, при които е настъпила смъртта, като към момента няма никакви данни тя да е насилствена.

След извършената идентификация е установено, че починалият е Варненският и Велико-преславски митрополит д-р Кирил.

Междувременно и от канцеларията на Светия Синод на Българската православна църква заявиха, че теориите за насилствено причинена смърт на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил на този етап не се потвърждават по никакъв начин.

Към момента тялото на дядо Кирил се намира във варненската патоанатомия при Съдебна медицина.

Предстои утре Светият Синод да се събере в пълен състав и на заседание да определи дата за опело и за погребение.

Ще бъде назначен и Наместник, който да ръководи делата на епархията до избора на наследник на покойния митрополит Кирил.