За пореден ден протестиращи излязоха „на кафе” пред парламента
За пореден ден протестиращи излязоха „на кафе” пред парламента / снимки: БГНЕС
За пореден ден протестиращи излязоха „на кафе” пред парламента
65248
За пореден ден протестиращи излязоха „на кафе” пред парламента
  • За пореден ден протестиращи излязоха „на кафе” пред парламента

За пореден ден протестиращи се събраха „На кафе" пред парламента. Протестът беше организиран в социалните мрежи и насочен срещу кабинета на Пламен Орешарски. Този път се събраха сравнително по-малко хора, като част от тях постепенно се прибраха.

Няма блокирани кръстовища в столицата. Сградата на Народното събрание все още е отделена със зона за сигурност от метални заграждения.

Остава засилено полицейското присъствие.

Малко след 08:30 ч. протестиращите срещу кабинета „Орешарски" блокираха движението по бул. "Цар Освободител", но в момента пътното платно е освободено за автомобили и няма задръствания.

Отново имаше инициативата „висящо кафе" и гражданите можеха да си вземат кафе с уговорката да напишат своето име върху чашата и да я върнат, за да може да се преброят пиещите кафе пред парламента.

Чуваха се освирквания и скандирания "Оставка" и "Мафия". Протестиращите закачиха надписи на металните заграждения пред Народното събрание. На някои от тях пишеше: „София подкрепя Варна", „Аз съм платен, корумпиран олигарх".

Пред едно от загражденията бяха поставени умалени макети на танкове и военен камион.

За пореден ден протестиращи излязоха на кафе пред парламента
netinfo

Протестиращите издигнаха пред Народното събрание своите 10 протестни Божи заповеди. Една от тях гласи всеки депутат да минава психотест.

Сред останалите е и: Въвеждане на максимален мандат, т.е. депутат повече от два мандата да не може да се кандидатира за трети мандат; Бюлетините за изборите да бъдат печатани в БНБ и да имат уникални серийни номера, за да се избегнат фалшификациите и купуването на гласове; Да се намали бариерата за влизане в парламента на партиите от 4% на 1%.

Чуйте в прикачения звуков файл останалите "заповеди" от един от протестиращите граждани - адвокат Пламен Таушанов.

Зад металните заграждения, опасващи парламента, протестиращите поставиха филии хляб, придружени от надпис: "Социална помощ".

За пореден ден протестиращи излязоха на кафе пред парламента
netinfo