В цялата страна отбелязваме тържествено празника на славянската култура
В цялата страна отбелязваме тържествено празника на славянската култура / снимки: DarikNews.bg
За тържествата в Благоевград разказва Десислава Янкулова
64237
За тържествата в Благоевград разказва Десислава Янкулова
  • За тържествата в Благоевград разказва Десислава Янкулова

На 24 май из цялата страна ще се проведат концерти, шествия, изложби и тържества по случай празника.

Хиляди граждани в Пловдив посрещнаха тържествено 24 май на площада пред Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий”, където преди 162 години възрожденецът Найден Геров прави първото в страната честване на един от най-българските празници. Ученици и учители от десетки пловдивски училища, граждани и официални лица се събраха, за да отдадат почит към делото на светите братя.

„Отечески и вседушевно поздравявам всички труженици на духовността, пастири и учители, творци на знание, наука и просвета, всички учащи се”. С тези думи се обърна към присъстващите пловдивският митрополит Николай в приветственото си слово.

„24 май е най-българския ден, в който се прекланяме пред мощта на писаното слово. Днес отдаваме почит към хората на духа, към всички съврменни просветители на България, учителите, хората на свободното слово и на перото, към хората на науката. Поклон пред всички вас, приемете моите и на община Пловдив искрени пожелания за здраве, успехи и вдъхновение”, допълни кметът Иван Тотев.

В Плевен - градът, в който е създадено първото в България светско училище за момичета, утре ще отпразнува 24 май с молебен, шествие и концерт. Тържествен ритуал ще се състои на централния градски площад „Възраждане” от 11.00 ч. Молебен за здравето и благоденствието на жителите и гостите на града се очаква да отслужи Плевенският митрополит Игнатий.

След това приветствено слово ще произнесе кметът на общината проф. Димитър Стойков. Множеството на площада ще се отправи с шествие към барелефа на Светите братя Кирил и Методий, поставен в началото на улицата, носеща техните имена.

Там ще бъдат поднесени венци и цветя на признателност. На площада ще продължи веселието за празника с участието на талантливи деца. В концерта ще се изявят ученици от началните училища „Христо Ботев” и „Отец Паисий” и танцов състав „Дъга” при училище „Стоян Заимов”.

Добрич ще отбележи 24 май с богата програма, съобщават от общината. Тържествата за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост ще започнат от 8.00 ч. с празнични програми във всички учебни заведения в града. От 9.00 ч. в храм „Свети Георги” ще бъде отслужен благодарственият молебен, а след това ще бъдат положени цветя на паметника на Светите братя Кирил и Методий.

Официалното откриване на празника е насрочено за 10.00 ч. на площад „Свобода”, където ще бъде възпроизведен ритуалът за предаване на знамената на училищата от випуск 2012/2013 на випуск 2013/2014 година.

Традиционното празнично шествие ще премине през централната улица на Добрич и ще бъде водено от 100-годишна икона на Светите братя Кирил и Методий. В него ще участват ученици, студенти, педагози, културни дейци. 3865 ученици от Добрич ще носят отличителните ленти с надпис „Отличник”. Свидетелства за завършен първи клас ще получат 762 деца.

Хор „Добрич” пък ще изпълни Божествена литургия от Свети Иван Златоуст в църквата в българската екзархия в Истанбул, съобщиха от общинския младежки център. Гостуването на формацията с диригент Димитър Вангелов в Деня на славянската писменост, българската просвета и култура е съвместна инициатива на хор „Добрич” и Българската екзархия в Истанбул.

С празнично шествие на сливенските училища и на участниците в Международния детски танцов фестивал „Приятелство без граници” започват тържествата в Сливен, посветени на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май. Шествието тръгва от Градската градина, ще премине по бул. „Цар Освободител” до пл. „Хаджи Димитър”, където в 11.00 ч. ще започне тържествената церемония за празника. Концертната програма „Поздрав от приятели” ще се проведе на откритата сцена на площада, пред Военния клуб и през НТС.

В 12.00 ч. ръководството на община Сливен ще се срещне с ученици, носители на награди от национални и международни състезания и конкурси. Вечерта от 20.00 ч. на откритата сцена на пл. „Хаджи Димитър” ще има младежка дискотека с участието на рок група „Уикеда”.

В цялата страна отбелязваме тържествено празника на славянската култура
netinfo

В града ще бъде открита изложба „Учители и ученици”. Експозицията представя учители-художници и техните възпитаници с творби от последната година. Предвидена е награда от галерията, която да отличи преподавател за учебната година. Инициативата цели да стимулира ученическото творчество, като се отварят всяка година залите на галерията за такъв вид изложба.

С традиционното тържествено шествие с хоругви с ликовете на Кирил и Методий Ямбол и тази година ще ознаменува Деня на славянската писменост, на българската просвета и култура - 24 май. В шествието ще се включат учители, ученици, деца от детските градини и представители на културните институции, граждани.

Този път празничната процесия ще започне от двора на ОУ „Николай Петрини”, с което община Ямбол продължава традицията всяка година домакин на тържественото честване да бъде различно учебно заведение. Началото на празничната програма е в 9.30 ч., когато ще проведе ритуалът по издигане на националното знаме и кметът Георги Славов ще произнесе своето празнично приветствие към гражданите на Ямбол.

Симбиоза между традиция и новаторство е в основата на тазгодишното честване на празника на Благоевград. Концерти, шествия, поднасяне на цветя, спектакли и церемония по връчване на годишни музикални награди са само част от заложените в програмата събития.

На една от най-светлите дати в българската история - 24 май, Благоевград отбелязва своя празник. Честванията започнаха от Националната хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий” - правоприемник и продължител на традициите на Политехническа гимназия „Кирил и Методий” (бивша Солунска).

В присъствието на учители, ученици  и гости кметът на община Благоевград Атанас Камбитов отличи най-успешните възпитаници на Националната хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и  Методи”. Грамоти получиха изявили се през учебната година ученици.

21.00 ч. е началото на концерта, който  ще премине изцяло в духа на празника. Примата на българската музика Лили Иванова, Васил Найденов, Васко Василев са само част от имената на звездите, които ще блестят в Благоевград.

В цялата страна отбелязваме тържествено празника на славянската култура
netinfo

Община Благоевград е подготвила редица изненади в празничния ден, с които да направи тържествата по повод 24 май още по-цветни и значими. Над 30 художници от общината участват в обща художествена изложба по случай 24 май. Общата художествена изложба има за цел да представи постиженията на благоевградските художници в областта на живописта, скулптурата, графиката и приложното изкуство. Три от творбите и техните автори ще бъдат отличени с награди по случай Деня на славянската писменост и и на българската просвета и култура.

Празничен концерт-спектакъл по повод 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, и тържествена церемония за връчване на награди „Русе” се състоят на 23 май в Доходното здание в крайдунавския град, съобщиха от общинската управа.

Награди „Русе” се връчват за постижения в областта на изкуството, културата, образованието и науката. Тазгодишните носители са избрани от две специализирани комисии в областите - „Образование и наука” и „Изкуство и култура”. Сред участниците в празничния концерт-спектакъл са Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев, клуб за спортни танци „Настроение” и балет „Импулс”.

Община Стара Загора пък връчва наградите „Анастасия Тошева” в навечерието на 24 май. По традиция те се присъждат като признание и поощрение на педагогически колективи, директори на училища и детски градини, учители и ученици, за популяризиране на техния професионализъм, талант и граждански принос за развитието на образованието в Община Стара Загора, съобщиха от пресцентъра на общината.

Официалната церемония за 2013 г. ще се проведе от 18.00 ч. на Античната улица на Регионалния исторически музей в Стара Загора.

В цялата страна отбелязваме тържествено празника на славянската култура
netinfo