Ритуал за предаване знамената на училищата и празнично шествие за 24 май в Добрич
Ритуал за предаване знамената на училищата и празнично шествие за 24 май в Добрич / Дарик Добрич

Добрич ще отбележи 24 май с богата програма, съобщават от общината. Тържествата за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост ще започнат от 8.00 часа с празнични програми във всички учебни заведения в града. От 9.00 часа в храм “Свети Георги” ще бъде отслужен благодарственият молебен. В 9.45 часа ще бъдат положени цветя на паметника на Светите братя Кирил и Методий.

Официалното откриване на празника е насрочено за 10.00 часа на площад “Свобода”, където ще бъде възпроизведен ритуалът за предаване на знамената на училищата от випуск 2012/2013 на випуск 2013/2014 година.

Традиционното празнично шествие ще премине през централната улица на Добрич и ще бъде водено от 100-годишна икона на Светите братя Кирил и Методий. В него ще участват ученици, студенти, педагози, културни дейци. 3865 ученици от Добрич ще носят отличителните ленти с надпис “Отличник”. Свидетелства за завършен първи клас ще получат 762 деца.

Празникът ще продължи с художествена програма от 11.00 часа на естрадата на площад “Свобода”. В нея ще се включат професионален фолклорен ансамбъл  „Добруджа“, представителна фолклорна танцова студия „Добруджа“ и ансамбъл за изворен фолклор „Добруджа“. По същото време на младежката площадка в градския парк добричлии ще бъдат поздравени от възпитаници на сдружение „Ръка за таланта”, представителен фолклорен танцов състав „Добротица“ и детска танцова студия „Добрич“ при Общински младежки център.

Богатата програма продължава от 16.00 часа на младежката площадка с фолклорен концерт на ученици от СОУ„Св. Климент Охридски“ . От 17 часа, отново в градския парк „Свети Георги“,  ще бъде представена празничната програма на Духовия оркестър с диригент Стоян Монов. В 18.00 ч. в огледална зала „Нели Божкова“ е  официалното закриване на Седмия международен фестивал на поезията „Славянска прегръдка“.

Празникът ще завърши с концерт от 18.30 часа на естрадата на площад “Свобода“. На сцената ще се представят възпитаници на салса клуб „Десита“, ученици на  СОУ„Св. Кл. Охридски“, възпитаници на студио за поп-рок  певци „Сарандев“, арт център „Палитра“, танцов комплекс „Алексия-Изида“, хип-хоп формация „NNS CREW“ и други индивидуални изпълнители и състави.

На 24 май, от 10 до 20 часа пред храм “Свети Георги” ще бъде организиран базар на книги и картини на добрички творци. В градския парк са разположени атракционни съоръжения, лунапарк и детски кътове. Там е организиран и търговски базар.

По повод празника от община Добрич призовават да издигнем българското знаме пред домовете си, за да пребъде българското слово, да помним своя род и език и да се наричаме с гордост българи!