Празнично шествие за 24 май в Ямбол
Празнично шествие за 24 май в Ямбол / netinfo

 

С традиционното тържествено шествие с хоругви с ликовете на Кирил и Методий Ямбол и тази година ще ознаменува Деня на славянската писменост, на българската просвета и култура - 24 май. В шествието ще се включат учители, ученици, деца от детските градини и представители на културните институции, граждани.

Този път празничната процесия ще започне от двора на ОУ „Николай Петрини”, с което община Ямбол продължава традицията всяка година домакин на тържественото честване да бъде различно учебно заведение.

Началото на празничната програма е в 9.30 часа, когато ще проведе ритуалът по издигане на националното знаме и кметът Георги Славов ще произнесе своето празнично приветствие към гражданите на Ямбол.

В 10.00 е началният час на шествието, което ще се движи по маршрут: ул.„Козлодуй”, „Изгрев”, „Русе”, „Крали Марко”, „Преслав”, след което по ул. „Раковски” ще приключи до пл. „Освобождение”. Там, на сцена пред източната страна на Безистена,  ще се състои празничният концерт, за който са поканени да участват със свои  изпълнители всички ямболски училища.

Традицията за общоградско честване на най-светлия български празник бе възродена през 2008 година, когато община Ямбол дари хоругви с ликовете на светите братя Кирил и Методий на учебните заведения в града.