Празнично шествие за празника на Благоевград
Празнично шествие за празника на Благоевград / снимка: Дарик-Благоевград, архив

Симбиоза между традиция и новаторство е в основата на тазгодишното честване на празника на Благоевград. Концерти, шествия, поднасяне на цветя, спектакли и церемония по връчване на годишни музикални награди са само част от заложените в програмата събития.

Началото на празничния ден ще бележи церемония по връчване на грамоти на изявили се през учебната година ученици от Националната хуманитарна гимназия. Лично кметът на община Благоевград  Атанас Камбитов ще вземе участие в церемонията и ще отличи най-успешните възпитаници на гимназията. Церемонията ще започне от 10:00 часа, в двора на училището, а в 10:45 часа ще бъдат поднесени цветя на паметника на „Св.св. Кирил и Методий“, намиращ се пред учебното заведение.

Празнично шествие, начело с кмета ще се отправи от там към площад „Македония“, под музикалния съпровод на Биг Бенд- Благоевград. Паралелен лъч ще образуват и ученици, които ще тръгнат от Съдебната палата и също ще се включат в тържествения концерт на НХГ и Спортен клуб „Карат“ към Народно читалище „Никола Вапцаров“.

21 часа е началото на концерта, който  ще премине изцяло в духа на празника. Примата на българската музика Лили Иванова, Васил Найденов, Васко Василев са само част от имената на звездите, които ще блестят в Благоевград.

Община Благоевград е подготвила редица изненади в празничния ден, с които да направи тържествата по повод 24 май още по-цветни и значими.