Цветанов ще е без имунитет от решението на ЦИК за вота до депутатската клетва
Цветанов ще е без имунитет от решението на ЦИК за вота до депутатската клетва / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Прокуратурата ще има възможност, ако прецени, че е необходимо, да предяви обвинение срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов в дните между обявяването на решението на ЦИК, че е избран за депутат до полагането на клетва като народен представител, пише Mediapool.

След скандала с незаконното подслушване в МВР се повдигна и въпросът за имунитета на Цветанов като кандидат за депутат.

Въпросът за мандата на народните представители е засегнат в най-малко две решения на Конституционния съд. В решения номер 8 и номер 20 от 1992 година се казва, че мандатът на депутатите съвпада с времето на действие на Народното събрание, през което време те се ползват и с всички конституционни права и задължения. В това число е и имунитетът срещу наказателно производство.

Подобен имунитет има и по силата на Изборния кодекс от началото на предизборната кампания до обявяването на решението на ЦИК за изборните резултати. В момента, в който ЦИК обяви резултатите от вота обаче Цветанов вече няма да е кандидат за народен представител. Той няма да бъде и депутат, защото няма да се е заклел като такъв. Заради това няма да има и имунитет.

Наличието на наказателно производство срещу Цветан Цветанов обаче няма да е пречка той да положи клетва и да получи имунитет. С този акт наказателното производство ще бъде прекратено за втори път и пак ще се наложи главният прокурор да иска от парламента да сваля имунитета на бившия вътрешен министър. Предвид нагласите на БСП, ДПС и "Атака", очакването е Цветанов да загуби защитата си срещу наказателно преследване.

На 30 април прокуратурата обяви, че спира делото срещу тримата бивши шефове на спецдирекцията в МВР, която се занимава с подслушването - СДОТО.

В средата на миналия месец главният прокурор Сотир Цацаров почти потвърди сигнала за незаконно подслушване в Министерството на вътрешните работи.

Проверката на прокуратурата показа, че са налице предпоставките за такова нещо, но без категоричен отговор дали подобно нерегламентирано подслушване действително се е вършело.

„При използването и действието с мобилни системи за прихващане на GSM-комуникации е налице липса на контрол върху експлоатацията на тази техника от съответните длъжностни лица. Нормативният фактор, липсата на аргумент и отчетност в действията на служителите на СДОТО неминуемо създават условия за злоупотреби със служебно положение, създават възможност за незаконно използване на техниката, а оттам и за нерегламентирано подслушване", обясни тогава зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.