Иван Бояджиев: Експлозиите в Бостън показват нов похват на терористите
Иван Бояджиев: Експлозиите в Бостън показват нов похват на терористите / снимка: Reuters

Експлозиите в Бостън показват нов похват на терористите. Това коментира Иван Бояджиев, експерт по сигурността към Столична община и бивш главен секретар на МВР в периода 1995-1997 година.

„Паника, над 100 ранени - това вече е един нов похват на терористите - малки бомби, по-често, на повече места, с много заряд от разни други елементи - сачми, болтове, гайки, тенекийки, за да има повече поражения, повече ранени", добави Бояджиев пред агенция Фокус.

„Чух, че Обама е казал, че още не се знае дали е терористичен акт или не. Как да не е, това си е чист терористичен акт. Какво се цели при един терористичен акт - да има убити, да има много ранени, кръв да се лее и да се създаде паника в обществото", заяви още експертът.

По думите му никой не може да каже в момента кой стои зад това нападение, защото не се знае и още е много рано. „Почеркът е много неясен. Но се знае, че в последно време един от похватите на „Ал Кайда" е да се взривяват малки бомби на много места и да дават много поражения, както това, което се е случило в Бостън. Дали е „Ал Кайда" - не се знае. „Ал Кайда" навремето беше създадена като организация за упражняване на действие, преди няколко години се превърна в движение, което вече е опасно. По цял свят и много радикални групировки действат под нейно име и трудно могат да се хванат", каза още Иван Бояджиев.

Той добави, че днес започва плащането на данъци в Америка и на много места е имало протести, както в България.

„Може и това да има някакво отношение в цялата тази работа, но не вярвам да са го направили самите американци, които са данъкоплатци. По-скоро може да са платили на някои други елементи, които да направят това нещо. Много неща трябва да се уточнят", посочи експертът по сигурността.

„Рискът за българите е като за американците. Чух по телефона посланика ни в Америка Елена Поптодорова, която каза, че в посолството няма информация за ранени българи, макар че в тази територия има много българи, които живеят там", заяви Бояджиев.

Според него хората трябва да продължат да си живеят спокойно и да не се притесняват, защото иначе животът е безсмислен.