Омбудсманите притеснени от закриването им по места
Омбудсманите притеснени от закриването им по места / Dariknews.,архив

Поредицата случаи на закриване на омбудсманите в Силистра, Нова Загора, Борино и наченките това да се случи в общините Средец и Казанлък обезпокои обществените посредници.

„Изразявам личната си тревога и нарастващо безпокойство от поредицата случаи на закриване с лека ръка на създадена и функционираща институция на обществения посредник във вече няколко български общини. Налице са опити за обезценяване на дейността и обезличаване на институцията на местно ниво. Едва ли тези, които лансират идеята за „излишния омбудсман" са информирани, че за омбудсман започва да се говори преди повече от 200 години, когато на 1 март 1810 година барон Ларс Август Маннерхайм става първия в света официално избран застъпник на граждански права", изразява в становището си почетния председател на Националното сдружение на местните обществени посредници в България, основател и дългогодишен председател и член на Управителния съвет на Европейския омбудсман институт Иван Димитров.

Припомняме ви, че да се закрие органът на обществения посредник в Казанлък и отмени правилника за организацията и дейността му, поиска във вторник общинският съветник от партия ЛИДЕР Джамал Папарланов.