Бюджет 2013 е консервативен и повече от реалистичен, категоричен е Дянков
Бюджет 2013 е консервативен и повече от реалистичен, категоричен е Дянков / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Бюджет 2013 е повече от реалистичен, смята вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков. Пред БНТ той обясни, че бюджетът е дори по-консервативен отколкото предишните заради това, че 2013-а е изборна година.

„Смятам, че е повече от реалистичен, но решихме точно защото е изборна година, да сме много по-консервативни, отколкото преди, за да сме убедени, че ако някой друг дойде на власт, не дай си боже, популисти и социалисти или други, че дори и те няма да могат да развалят това, което сме постигнали", каза Дянков.

По отношение на предизвикалите най-големи спорове плащания от бюджета на ДОО и държавния бюджет - тези за майките и децата, Дянков каза, че не е възможно да има промяна на държавната политика догодина за тези плащания. Вицепремиерът допълни, че възможностите на държавата са такива, каквито са, а управляващите са решили да отделят пари за детски градини, защото това се посочва от много майки като основен техен проблем. Дянков допълни, че са заделени 30 млн. лв., с които да се построят 15 нови детски градини и още десетина да се модернизират. Той допълни, че по изчисления на управляващите, ако се инвестира последователно три години и половина проблемът с местата в детските градини ще „се изчисти".

„Това за мене е много по-важен въпрос за решаване, отколкото дали от 35 лева примерно майчинските, детските, ще се увеличат на 45. Хората и на 45 лева пак няма да са доволни. И на 55 лева няма да са доволни, защото това е доста нисък доход", коментира Симеон Дянков.

Във връзка с критиките на експерти, че бюджетът е стабилен, но за сметка на бедността на пенсионерите, Дянков посочи, че пенсионерите са бедни, защото 60 години са ги управлявали комунисти и техните синове и дъщери.

„Ние няма как за три или четири години, особено в период на най-тежката икономическа криза в Европа, да направим такъв голям прогрес, че да изтрием 60-те години, когато комунистите само себе си са хранили и само техните деца са ходили в чужбина да се учат и така нататък. Трябва година след година, след година последователно да вървим нагоре. И ние това го правим", каза още Дянков.

Пред Нова телевизия относно раздаването на бонуси в съдебната система, министърът отбеляза, че това е „най-нереформираният и най-критикуваният от Европа сектор" и е „гнусно това, което става, на фона на несправянето им". По думите му те знаят, че той формално е задължен да подпише, но Дянков посочи, че не разбира защо това се прави.