Обама без забележка към България, Борисов не очаквал да чуе толкова добри неща
Обама без забележка към България, Борисов не очаквал да чуе толкова добри неща / снимки: Министерски съвет, Reuters

България е един от първостепенните и най-добри партньори на САЩ във всяка област, заяви премиерът Бойко Борисов, коментирайки срещата си с президента Барак Обама в Овалния кабинет в Белия дом.

След срещата, продължила с половин час повече от предвиденото, той даде пресконференция за българските журналисти, отразяващи посещението, в сградата на българското посолство във Вашингтон, съобщава БТА.

Със срещата в Белия дом приключи работното посещение на Бойко Борисов в САЩ, по покана на президента Обама. В разговорите с американския президент участваха също
вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, министърът на външните работи Николай Младенов и министърът на отбраната Аню Ангелов. Преди срещата в Белия дом премиерът поднесе венец на гроба на Незнайния воин на Арлингтънското национално гробище. По-късно днес Бойко Борисов ще отпътува за София.

"Специално за тези, които писаха, че ще се видим с Обама друг път, да им кажа друг път да не пишат нещо преди да знаят", заяви Борисов в началото на пресконференцията. "На тези, които говориха, че са ни извикали спешно, да им кажа, че имахме три дати: 3 декември, 17 декември и края на януари. На 17 декември имаме съвместно заседание с гръцкото правителство, в края на януари - други ангажименти в Брюксел, затова приеха 3 декември", уточни премиерът, който призова да не се дезинформира обществеността.

"Най-важното е, че България е един от първостепенните и най-добри партньори на САЩ във всяка една област - и във външната политика, и в общите идеали, и в енергийната сфера, във военната сфера, в политическата сфера, културата", изтъкна Бойко Борисов в оценката си за разговорите в Белия дом. Той уточни, че на срещата с Обама е поставил темата за социалното осигуряване на българите, работили в САЩ, и изрази надежда, че въпросът ще бъде решен.

"Говорихме и за визите. България трябва да положи малко повече усилия", включително чрез лобиране в Конгреса, който трябва да вземе решение по този въпрос, съобщи Борисов.

Разследването на антиизраелския атентат на бургаското летище "Сарафово" също беше обсъдено на срещата в Белия дом, посочи премиерът. Той припомни, че в момента българските екипи и много екипи от други служби за сигурност по света уточняват кои хора са влизали в България, какви са те, какво са правили. "Не можем да посочим в момента прекия извършител или поръчителя на този гнусен атентат, при който загинаха невинни хора, по простата причина,че ни трябват още брънки от веригата, но повярвайте ми, след днешната среща и американските служби ще работят още по-активно, защото с президента Обама се обединихме около това, че не може да имаме истинското лице на даден човек, неговите пръстови отпечатъци, неговия ДНК профил, и толкова могъщи служби, които работят в момента по този атентат, още да не са открили този човек от коя държава е, кои са неговите близки, за да може да се проследи участието му в атентата с другите две лица, по които се работи", заяви Борисов.

"Аз като полицейски началник знам, че това, което имаме към момента, за службите е достатъчно, за да фокусират своята дейност върху дадени хора, страни и организации, но това няма да издържи в съд. Ние искаме, когато станем готови, да сме
категорични, затова президентът Обама изрично още веднъж подчерта, че се солидаризира с моето становище, че трябва да се поработи още", добави премиерът.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, който също участва в пресконференцията, заяви, че във връзка с разследването днес заминава за Лондон, където ще разговаря с министъра на вътрешните работи Тереза Мей и с директорите на службите за сигурност. "Най-важното от това, което каза президентът Обама и това което аз имах като възможност през всичките си срещи през тези две седмици в Съединените щати, е, че България се очертава като регионален лидер в много от сферите, както в сферата на сигурността, военното сътрудничество, енергетиката, а също в икономически и политически план, и смятам, че това е една добра заслуга на цялото правителство и за това, което сме направили през последните четири години", отбеляза Цветанов.

"Колкото и да им е неприятно на някои в България, президентът Обама няма нито една забележка към България", допълни Борисов. Премиерът отбеляза, че самият той е отправил упрек за това, че българските служби още не са издирили извършителя на атентата в Сарафово и че би могло по-активно да се работи на Западните Балкани, с повече инвестиции.

Обама без забележка към България Борисов не очаквал да чуе толкова добри неща
netinfo


По време на срещата в Белия дом бяха отчетени успехите "във финансовата дисциплина, в подреждането на публичните финанси, прозрачността, която въвежда нашето правителство и при избора на главен прокурор, Висш съдебен съвет в съдебната система, прозрачността на управлението /.../ това, че кредитните агенции вдигат кредитния рейтинг на България, и аз бях учуден, че президентът Обама толкова добре познава процесите, които са протекли през тези три години в България" отбеляза премиерът.

"Не очаквах толкова добри неща да чуя за България. Не очаквах, че толкова внимателно наблюдават действията ни през тези три години и че така се отчитат резултатите, които сме постигнали, на фона на другите балкански държави и това което става в Европа", добави Борисов.

Премиерът информира, че външният министър Николай Младенов е отпътувал за Брюксел, където ще има срещи с намиращия се там американски държавен секретар Хилари Клинтън по различни теми.

Борисов заяви също, че е поканил президента Обама през втория си мандат да направи в София следващата си среща с лидерите на страните от Централна и Източна Европа, подобна на тази в Прага през април 2010 година.

По време на работното си посещение премиерът Борисов е подарил на президента Обама копие на златната маска на одриския цар Терес. Обама от своя страна подарил на Борисов статуетка на кристален орел върху глобус, символизираща смелостта,
великолепието и свободата на Съединените щати. Статуетката е изработена от известния американски дизайнер на стъкло Ханс Годо Фрабел специално за посещението на Бойко Борисов.

Обама без забележка към България Борисов не очаквал да чуе толкова добри неща
netinfo