Корнелия Нинова: По-богатите да поемат по- голяма тежест
Корнелия Нинова: По-богатите да поемат по- голяма тежест / Дима Кирилова, Дарик радио

 Работните места, доходите и цените на стоките остават най- сериозните проблеми на хората по места, това обобщи депутатът от БСП Корнелия Нинова. Тя е на обиколка в областта, заедно с Мая Манолова.

"Записаното в бюджет 2013 г. влошава тези три параметри.Заложената безработица е 12,8%, т.с. колкото в момента, което означава, че от ГЕРБ не планират да се отвори нито едно работно място. Планирано е от 1 януари увеличаването на доходите с 20%, а  от 1 април на пенсиите  средно с 9%. Това не е увеличаване на доходите, защото инфлацията е 12% за последните 3 години, а за догодина планирана- 3,5%. По отношение на обедняването и цените на стоките- гарантирано ще  плащаме повече за всичко, защото предстои увеличение на акциза", заяви Корнелия Нинова.

От БСП предлагат алтернатива на политиката на ГЕРБ. Не повече пари за МВР и магистрали, а за здравеопазване, образование.

 Предлагат  максималният осигурителен доход да се вдигне до 3 100 лв., преосмисляне на плоския данък и въвеждане на подохдно облагане с необлагаем минимум, т. с. по- богатите да поемат по- голяма тежест в кризата.

От БСП очакват средства в бюджета и от сивият сектор. Според Корнелия Нинова в момента 6-7 млрд.лв. се крадат от контрабанда на акцизни стоки.