/ ThinkStock/Getty Images
На заседание на Областната епизоотична комисия в Ямбол са набелязани конкретни мерки за биосигурност при отглеждане на птици в областта заради болестта инфлуенца по птиците. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация-Ямбол.

„Към момента както в страната, така и в област Ямбол, няма констатирани случаи на заболяването, но има случаи на инфлуенца в други европейски страни и това налага вземането по региони на превантивни мерки“, каза директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Добромир Димитров. Ямбол е една от областите, които бяха сериозно засегнати през изминалите две години. Тогава заболяването унищожи над 100 000 птици във ферми и лични стопанства.
 
Сектор птицевъдство е много добре развит в областта и, за да се запази, трябва превантивно да се вземат мерки за биосигурност, категорични са ветеринарните власти. „На територията на област Ямбол към момента се отглеждат над 1 млн. птици. Като превантивна мярка препоръчваме носенето на защитно облекло, включващо ботуши и маски. Засилваме и контрол над фермите, където ще бъдат взимани проби от птиците на всеки 50-60 дни. Надяваме се, че с настъпването на по-топлото време, разпространението на вируса ще бъде спрян“, допълни д-р Стоян Колев, началник отдел „Здравеопазване на животните“.
 
На основание на Закона за ветеринарномедицинската дейност се забранява отглеждането на открито на домашни птици от всички видове и категории. Забранява се и провеждането на изложби и пазари за птици.