Румен Младенов, директор на ИТ Враца
Румен Младенов, директор на ИТ Враца / Дарик архив
39 проверки за осигурените условия на труд в големи строителни обекти е извършила през първото полугодие Инспекцията по труда във Враца. В проверките влизат и тези, които са правени на обекти, санирани по „Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради“. За откритите нарушения са съставени 9 акта, като при последващите проверки нарушенията са били отстранени. Не са установени забавяния в изплащане на трудовите възнаграждения на наетите, спряно е едно работно място и са открити 15 човека без трудови договори.
           
За същия период са извършени проверки и по енергийната ефективност на 10 жилищни сгради на територията на гр. Мездра, гр. Враца, АЕЦ Козлодуй, гр. Козлодуй и изграждане на хранилището за Радиоактивни Активни Отпадъци (РАО).

Изпълнители на обектите са 14 юридически лица. Няма забавяне в изплащане на трудовите възнаграждения на наетите. Не са констатирани лица без трудови договори.

През второто тримесечие на 2017 г.  в икономическа дейност „Строителство” са извършени общо 43 проверки, което е с 68% повече, отколкото през същия период на 2016 г., когато са извършени 29 проверки.

Всички проверени фирми са изпълнили основните изисквания на Закона за здравословни и безопасни условия на труд, касаещи оценка на риска и мерки за неговото намаляване, определяне на длъжностни лица по безопасност и здраве при работа, осигуряване на обслужване от Служба за трудова медицина, изграждане на Комитети и Групи по условия на труд (КУТ/ГУТ), изготвяне на инструкции за безопасна работа и т.н. Няма забавяне в изплащане на трудови възнаграждения.
ИТ Враца