Средно по 4 нарушения на проверка откриват Инспекцията по труда
Средно по 4 нарушения на проверка откриват Инспекцията по труда / Дарик Враца - архив

Броят на нарушенията, откривани от „Инспекцията по труда“ при проверки в предприятията във Врачанско през последните месеци, се запазва относително стабилен, сочи отчетът на регионалната дирекция. И през последния месец средно при проверки  са откривани около 4 нарушения.

Най-много продължават да бъдат тези по трудови правоотношения – за липса на документация, заплащане на труда, работно време, спазване на почивките и отпуските  - общо 254.

Следват тези по Закона за здравословни  и безопасни условия на труд – 128 броя, по безопасност на труда с - 50 и 37 по хигиена на труда. В резултат на извършените през периода проверки и с цел отстраняване на констатираните нарушения инспекторите по труда са съставили 17 акта, от тях 11 на юридически лица и 6 на еднолични търговци. Връчените наказателни постановления са 30, от които 26 на юридически лица и 4 на еднолични търговци.

 

За отчетния период  със съдействието на инспекцията са изплатени забавени трудови възнаграждения и обезщетения на работници и служителите в размер на 125 000 лв.