Секционни комисии във врачанско предали подменени протоколи
Секционни комисии във врачанско предали подменени протоколи / Дарик Враца

Представители на Коалиция АБВ във Враца са подали жалба до ЦИК чрез РИК Враца за преправяни протоколи в секционни избирателни комисии, съобщи за Дарик водачът на листата Иван Аспарухов.

В жалбата са посочени 71 СИК  и всички СИК в СОУ „Христо Ботев“ Враца, където според АБВ са отнети гласове от „Зелените“ и са добавени към Патриотичния фронт. Освен това тези СИК са затворили 20 минути по-рано преди края на изборния ден и не са допускани хора да гласуват след 18,40 ч.

От Коалицията обмислят внасянето и на оше една жалба, касаеща работата на СИК в селата Галиче и Галово.  Според представители на Коалицията тези комисии са носили в РИК преправяни протоколи, а при последвала проверка на чувалите с бюлетини са намерени бели бюлетини, отчетени като редовни.

За Дарик говорителят на РИК Враца обяви, че наистина през вчерашния ден е имало проблеми с протоколи от СИК от Галиче, Галово, Бяла Слатина и Оряхово. Имало съществени разминавания  във вписаните данни в протокола за установяване на изборния резултат.

При отварянето на чувалите с бюлетините, с цел повторно преброяване и оправяне на несъответствията, са намерени празни бюлетини, поставени в купчинките на дадена партия. „Членовете на комисиите, които бяха дошли не можеха дари да разчетат написаното, не знаеха какво и защо е написано“, обясни Лакова.

Още по-голяма проблем е несъответствието между фабричните номера на предварително предадения на секционната комисия протокол и този, който тя е върнала в последствие на РИК.

СИК 27 е получила от РИК Враца протоколи с фабричните номера 060283 и 060282, а върнала обратно протокол с фабричен номер 060304.