Приключи Патриотичната програма за 2015
Приключи Патриотичната програма за 2015 / ВМРО Враца

При пълна зала в Регионалният исторически музей във Враца приключи Патриотичната програма за 2015 година. Тържественото събитие беше открито от директора на музея Илия Стоянов. Пред присъстващите беше показана презентация с дейностите по Програмата. Представена беше изложба с реплики на картини и склуптурни произведения на врачански художници, игри и приложни техники, кукли, изработени от учениците. Патронът и спомосъществувател на патриотичната програма, народният представител Красимир Богданов връчи на участниците и ръководителите грамоти, национални трикольори и значки с логото на програмата. Той представи основните направления, дейности и участници.

Приключи Патриотичната програма за 2015
netinfo

Програмата за патриотично възпитание е създадена през 2012г. в Община Враца. За това време, тя претърпя сериозно развитие, осъществи десетки инициативи, обучаващи и възпитаващи децата в дух на родолюбие. С нея се ангажираха различни личности и институции. Събитията преминават при подчертан обществен и медиен интерес. В резултат на това, спечелихме много приятели, включително и от чужбина.

Програмата за патриотично възпитание за 2015 г. вече се осъществява на областно ниво. Освен Враца, в нея се включиха общините Бяла Слатина, Мездра и Криводол, а отделни прояви се осъществиха и в общините Козлодуй, Мизия и Оряхово.

Приключи Патриотичната програма за 2015
netinfo

Основните направления в които се осъществиха дейности бяха: „Археология - запознаване със съкровищата от Могиланската могила и Рогозен", „Етнография: Работилница за мартенички, Работилница за великденски яйца, Изработване на кукли, запознаване с народните инструменти и с творчеството на Дико Илиев", „Роден край: Краеведски разходки и работа на терен, възстановки и творчески работилници, запознаване с илюзионното изкуство на Мистър Сенко ", „Уроци по родолюбие:

Приключи Патриотичната програма за 2015
netinfo

Бъчварството в региона и запознаване с къща „Баба Илийца", „Изобразително изкуство - запознаване с творчеството на художниците Коста Диков и Васил Габровски ", „Музейна образователна работилница: „Събери, изрежи и залепи" и изработване на настолни календари с исторически обекти и съкровища от Врачанския музей, организира се ученическо състезание посветено на живота и делото на Васил Левски в което участваха ученици от всички врачански училища с прогимназиален етап на обучение - победител стана ПТГ „Н. Й. Вапцаров", проведе се интерактивната игра „Познавам ли моята България?" с участници от Враца, Вяла Слатина и Криводол - победата грабнаха учениците от СОУ „Козма Тричков" - Враца.

Приключи Патриотичната програма за 2015
netinfo

В резултат на тези дейности, учениците придобиха нови знания и умения за археологическите обекти във Врачанско, за историята, географията, културно-историческото наследство и туристическите обекти на България и на родния край, за фолклора, народните инструменти, изобразителното изкуство, скулптура, приложна пластика и моделирането, за големите личности живели и творили във Врачанско.

В патриотичната програма през 2015г. се включиха ученици от врачанските училища СОУ „Христо Ботев", СОУ „Козма Тричков", СОУ „Васил Кънчов", СОУ „Никола Войводов", ПТГ „Никола Вапцаров", ЕГ „Йоан Екзарх", ПМГ „Акад. Ив. Ценов", ПГТР, ОУ „Васил Левски" , НУ „Св. Софроний Врачански" , от СОУ „Св. Св. Кирил и Методий" гр. Криводол, ОУ „Христо Ботев" гр. Мездра, ПАГ „Никола Й. Вапцаров" гр. Бяла Слатина, Защитено жилище и дневен център - Враца, НЧ „Фар-1930" с. Паволче, , Ресурсен център - Враца, ОУ „Христо Ботев" - село Баница, ОУ „Христо Ботев" - село Паволче , КИЦ „Босилеград", Българското училище „Пейо Яворов" гр. Брюксел, или общо като преки участници или зрители в Програмата се включиха над 1000 деца.

Приключи Патриотичната програма за 2015
netinfo

„Благодаря за безрезервната подкрепа и приносът към организирането и провеждането на Патриотичната програма на: Врачанска Митрополия, Младежки дом - Враца, Ученически Общински съвет - Враца, Мемориален комплекс „Ботев път", Екипът на художествено-документалния филм „Ботев. От Голгота към свобода", Регионална библиотека „Христо Ботев" - Враца, ЕВК „Св. Софроний Врачански", Държавен архив - Враца, Сдружение „Моята България", Регионален исторически музей", завърши изказването си Богданов. Той потвърди, че Програмата ще продължи и през следващата година, като желанието на всички е, тя да се разшири с нови участници и дейности.

Приключи Патриотичната програма за 2015
netinfo