Печалбар поиска откуп за лешояд
Печалбар поиска откуп за лешояд / netinfo

Около 23 часа снощи в "Зелени Балкани" са получили сигнал, че лешояд с крилна марка вероятно е уловен в района на Луковит. Когато звъннали, за да проверят сигнала, им разказали, че лешоядът е изскочил от храст, нападнал е домашно куче и е „избягал" отново към храста. Собственикът на кучето поискал награда, за да „провери" дали птицата е все още там.

"Тази история никак съответства на поведението на лешоядите, които в никой случай не нападат живи животни, нито пък се „крият в храстите". На следващия ден „загрижените" граждани отново се обадиха да кажат, че са „спасили" птицата и поискаха пари, за да ни кажат коя е" - разказват от "Зелени Балкани". От организацията напомнят, че белоглавите лешояди са защитен от закона вид, чийто улов, задържане, безпокойство, унищожаване на гнезда, яйца и убиване са категорично забранени и се преследват от закона!

Екип на сдружението незабавно се свързал с РИОСВ Плевен, чийто екип изключително активно съдействал за спасителната операция. Служителите на РИОСВ Плевен направили инсценировка, при която станало ясно, че птицата е била уловена на сметището в Луковит, където най-вероятно е спряла, привлечена от изхвърлена мърша. Районът е близо до защитена зона Карлуковски карст, където има километри отвесни скали, така че лешоядка едва ли се е объркала.

Птицата с номер K9R е открита, незабавно конфискувана и по-късно предадена на Георги Стоянов от проект „Нов живот за лешоядите". По марката е установено, че лешоядът, който е бил женски, е от района на Врачански Балкан, от където е бил пуснат на 23 април тази година. Птицата веднага е транспортирана обратно за Врачанския Балкан. "Ще се уверим, че е здрава и е добре, след което отново ще я пуснем на свобода" - казаха от "Зелени Балкани".