Малки врачани се докоснаха до творчеството на Васил Габровски
Малки врачани се докоснаха до творчеството на Васил Габровски / ВМРО Враца

Повече от 30 деца от врачанските училища „Козма Тричков" и „Христо Ботев" се включиха в поредната инициатива по Програмата за патриотично възпитание в област Враца. Тя се проведе на 5 май и беше посветена на творчеството на художника Васил Габровски.

Уредникът в художествената галерия към Регионалния исторически музей Христо Божков запозна младите таланти с биографията на роденият в Бяла Слатина творец. „Темите, които засяга Габровски, са свързани с типичния селски бит на родния край, градския живот, както и абстрактната живопис. Работи също в областта на витража, металопластиката и дървопластиката, мозайката, модулната керамика, сграфито и стенопис. Автор е на много монументални творби. Организирал е десетки изложби в страната и чужбина. Голяма част от неговите произведения се пазят във Врачанския музей", разказа Божков.

Гости на събитието бяха директорът на врачанския музей Илия Стоянов и художникът Явор Венчев.

Младите художници рисуваха реплики на Габровски, като използваха различни техники - акварел, темпера, молив, пастел. Картините, както и демонстрация на всички дейности ще бъдат показани на изложба в средата на месец юни, когато ще бъде поставен финалът на Патриотичната програма за 2015г.

Малки врачани се докоснаха до творчеството на Васил Габровски
netinfo

Следващата проява по „Програмата" е на 16 май, когато ще се проведе състезанието „Познавам ли моята България". В него ще се включат ученици от Враца, Мездра, Бяла Слатина и Криводол. Жури в състав: народният представител Красимир Богданов, Анастас Величков - собственик на фирма „Камеа дизайн", Румяна Цветкова - експерт по история в Инспектората по образование и Александра Петрова - археолог в Регионалния исторически музей.

Програмата за патриотично възпитание в област Враца се осъществява под патронажа на народния представител Красимир Богданов.