Йордановден в Северозапада
Йордановден в Северозапада / Дарик Враца - архив

Във Враца денят ще започне с празничен водосвет и ще продължи с ритуално „спасяване" на кръста. Празникът се организира от Община Враца със съдействието на Врачанска митрополия и НЧ „Развитие 1869".

За четвърта поредна година кръстът ще бъде хвърлен във водите на река Лева, а всички желаещи да присъстват или да се включат в ритуала, могат да го направят от 12:00 ч., при моста на разклона за село Згориград и местността Леденика.

От празнуващите днес в общината най-многобройни са Йордановците - 451, следват , жените с името Йорданка - 384, Божидар - 172, Богдан - 72, Богомил - 61, Богдана - 60, Йордана - 56, Божидара - 25, Божидарка - 8, Богданка - 6, Богомила - 6 и Богомилка - 3.

Във Видин днес, от 10.30 ч., в катедралния храм "Св. вмчк Димитър Солунски" ще бъде отслужена тържествената Света литургия за големия християнски празник Богоявление (Йордановден). В 11.00 ч. от храма ще тръгне шествие до Градския плаж, където ще бъде извършен ритуал за хвърлянето на Богоявленския кръст във водите на река Дунав. Общо 16 души са записалите се да уловят кръста до този момент. Очаква се утре на място да се включат още желаещи. Община Видин е осигурила парична награда в размер на 100 лв. за този, който пръв стигне до Богоявленския кръст, като първите 20 души от списъка също ще получат поощрения.

Както всяка година, общината съдейства на Видинска Света митрополия за организирането на празничния ден. За събитието са уведомени Областната дирекция на МВР, Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" и база "Гранични полицейски кораби". Осигурени са спасители чрез Областния съвет на БЧК, екип на Центъра за спешна медицинска помощ и всичко необходимо за опазване на здравето и гарантиране сигурността на участниците в ритуала.

В Община Видин името Йордан носят 376 души. Най-възрастният от тях е роден на 19.01.1926 г. в с. Слана бара, а най-малкият - на 31.10.2016 г. в с. Покрайна. С името Йорданка са кръстени 217 души.

С много по-голяма популярност в региона се ползва името Иван - 1279 души. Най-възрастният е жител на с. Дружба, на 97 години, а най-малкият е от Видин и е само на 1 месец. С името Иванка са наречени 571 души. Веднага след Богоявление, на 7 януари, се почита Св. Йоан Кръстител (Ивановден).

По традиция тържествата за Йордановден в Мездра ще започнат в 9.00 часа в храма ,,Св. Георги Победоносец", където ще бъде отслужена литургия за здраве, а в 10.00 часа ще бъде извършен водосвет. Шествието от храма до моста на Археологически комплекс ,,Калето" ще започне в 10.50 часа, а ритуала по ,,Спасяването" на Светия кръст ще е от 11.15 часа.