Вицеевропейският шампион на БК Ивайло- 99 мечтае за световна титла
Вицеевропейският шампион на БК Ивайло- 99 мечтае за световна титла / Дарик нюз

Великотърновският боксов талант Здравко Попов стана вицевропейски юношески шампион на първенството в София. Спечеленото, от родения на 9 юли 1996 г. в старата столица талант, сребро е първият медал от първенство от такъв ранг в клубната история на „Ивайло- 99". Ученикът в Професионалната гимназия по електроника „Александър Попов" бе представен на медиите от треньора му Евгени Донев. Наставникът разказа, че  младокът тренира бокс от 3, 5 г., спечелил е шест златни и по един сребърен и бронзов медали.

"Здравко разполага със сериозен арсенал качества и ако повярва в тях може да изкачи сериозни върхове в бокса, но трябва да се опази и от изкушенията на живота. За всички специалисти в зала „Универсиада" той бе №1 в категорията и заслужаваше титлата, защото надигра безапелационно всичките си съперници на ринга, със сила и мощ. Отличава се с издръжливост, психическа устойчивост, силна воля за победа и тактическа дисциплина. За съжаление в бокса победителят се определя от петима съдии, а те отредиха друго. Предстои му да измине още много път, но аз вярвам, че ще стане световен шампион и има сили да вземе медал от олимпиада. Искрено се надявам успехът на Здравко да бъде стимул за по- младите боксьори в клуба", коментира Евгени Донев.

Неговият възпитаник отговори на зададените въпроси лаконично, но без да му липсва самочувствие, което явно му помага много и на ринга, след като постигна за кратко време толкова успехи.

-   Здравко, на 15 години си втори в Европа. Очакваше ли подобен успех?

-     В началото на годината си поставих за цел да спечеля медал от европейското и съм щастлив, че успях. Все още ми е трудно да осъзная какво съм направил. Противниците ми бяха много сериозни и не ми беше леко.

-    Как премина подготовката ти за Европейското първенство?

-     Тренирах повече от пет месеца. Изстрадах този медал. Преминах през много глад, лишения и уморителни тренировки. Участвах на силен турнир в Баку. Треньорът реши, че за мен ще е по- добре да се кача в категория до 63 кг, за да бъда по- взривен и мощен на ринга. Благодаря на директорката г-жа Николова и на останалите учители, които бяха съпричастни с мен и ми позволиха да ходя на лагери и да отсъствам от училище.

-     Според Евгени Донев си бил ощетен на финала. Какво според теб не ти достигна за златото?

-   Малко опит, но вече го придобих. С постоянство в тренировките ще ставам още по- добър.

-     На какво те научи треньорът ти?

-    Постигнатото в спорта дължа на него. Благодарение на Евгени се изградих като състезател, научи ме да бъда мъж и да приемам лишенията.

-   Имаш ли съперник у нас, който да те притаснява?

-   Спечелил съм шест златни медала и смятам, че съм без сериозна конкуренция в България.

-   Кой ти е любимия боксьор?

-  Здравко Попов.

-   С какво те привлече бокса? Повечето момчета на твоята възраст са запалени по футбол?

-    От малък харесвам бойните спортове. Побойник съм. По телевизията гледах много бокс и кеч и още, тогава реших, че искам да тренирам бокс.Боксът е мъжки спорт. Направи ме по- отговорен и дисциплиниран.

-   Кои са силните ти страни на ринга?

-    Смятам, че съм разностранен състезател. Предимство ми е взривната сила и обратният гард, който притежавам.

-  Успехите правят ли те популярен сред момичетата?

-   Момичетата ми се възхищават и ме харесват.

-   А,  как приемат успехите твоите съученици?

-   Някой момчета изпитват завист, искат да са като мен. Приятелите ми искрено се радват и се гордеят с мен.

-   Каква е следващата ти цел?

-    Догодина има световно първенство за юноши. През 2014 година е младежката олимпиада, а през 2016 година тази за мъже. Това са състезанията, в които искам да участвам с националния отбор. Мечтата ми е да спечеля златен медал от световно първенство.