Стабат матер ще звучи на Царевец
Стабат матер ще звучи на Царевец / плакат: Община Велико Търново

Великотърновци ще имат уникалната възможност да се потопят в пасхалния дух на музиката на италианския композитор, цигулар и органист Джовани Батиста Перголези и неговото емблематично произведение "Стабат Матер", което, според един легендарен разказ, е завършено от композитора в деня на неговата смърт.

Камерният концерт, с участието на пианиста Тодор Петров и певиците Адриана Грекова и Мария Павлова, е тази вечер от 20,00 часа в Патриаршеската църква на Царевец. Творбата "Стабат Матер" обаче ще бъде изпълнена във версия, написана от Бах, която в този си вид изобщо не е позната. В концертната програма са включени още фрагменти от произведения на Вивалди, Качини и Бонончини.

"Стабат матер" е римокатолически химн от XIII в. Това е най-силната средновековна латинска поема, която разказва за страданията на Богородица. Много композитори са написали музика по поемата. Бах толкова харесал композицията на Перголези, че решил да я претвори, направил протестантски прочит на католическата музика, защото бил възхитен от произведението.

Входът за концерта е свободен с покани, които се раздавт в Туристическия информационен център.