/ БТА
Международният форум за кирилицата "… И ний сме дали нещо на света" се състоя във вторник в Националния дворец на културата. Участниците посетиха Провадия, Плиска и с. Крепча в Търговищко. Днес програмата започна с посещение на църквата "Света Богородица" в Арбанаси и продължава към Велики Преслав.

"Няма опасност кирилицата да изчезне, защото тук, в България, тази традиция е много твърда", каза проф. Роланд Марти от Германия, един от участниците в Международния форум за кирилицата. 

По думите на проф. Марти, кирилицата е жива, децата учат на кирилица и я използват.

БТА

„Преди години, когато ползвахме интернет, транслитерирахме кирилицата на латиница, а днес вече спокойно можем да пращаме имейли на кирилица, и аз лично се възползвам от това“, посочи той.  Проф. Марти допълни, че това също е основание за тезата, че кирилицата не е застрашена. Може би в други държави, където е използвана, може да има подобни опасения, но за българската кирилица няма опасност, каза славистът.

Проф. Марти подчерта, че за него са изключително интересни всички запазени надписи на кирилица и на глаголица, както и съхранените рунически графични знаци в българските исторически паметници. Това богатство на миналото, запазено по българските земи, трябва да се дешифрира и да се публикува, смята той. България е богата на културни пластове, тя е държава на кръстопът, затова трябва да се помни, че е успяла да опази писмеността си, обобщи ученият.

Той, заедно с други участници в конференцията - слависти от Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Италия, Литва, Полша и Сърбия, е на обиколка в старите български столици, както и знакови за историята места . Днес гостите разгледаха църквата "Св. Рождество Христово“ в Арбанаси. Той коментира, че именно цялото епиграфско богатство е в основата на идеята за организирането на международната конференция. Една от нейните цели е отстояване срещу попълзновенията към българската кирилица.

От югозападните български земи, където е днешна Македония, има такива попълзновения, от Североизток също“, каза проф. Попконстантинов и допълни, че организирането на форума е било крайно необходимо в днешното "размирно" време.