Представиха обичая Банго Васил в Областна администрация
Представиха обичая Банго Васил в Областна администрация / Дарик нюз

Петнайсет ученици от СИП „Ромски фолклор" в СОУ „Св. св. Кирил и Методий" в  Златарица, тази сутрин поздравиха служителите на Областната администрация с ромската Нова година - Василица. Децата, на възраст от  9 до 14 години, представиха възстановка на ромския обичай Банго Васил с характерната новогодишна трапеза, обреди, песни и танци. Облечени в народни носии, децата пяха и извиха хоро във фоайето на областна администрация. След прикадяването на трапезата, малките поискаха прошка от възрастните, изтеглиха късметите от баницата, а най-възрастният стопанин разчупи питката с пожелание  този, който получи най-голямото парче, да храни къщата.

Учениците разказаха, че ромската Нова година се посреща в продължение на три дни - 13,14 и 15 януари. Според поверието на 14 януари е важно кой гост пръв ще пристъпи прага на къщата, защото такава ще бъде и цялата година в дома за стопаните. Ромите смятат за свой застъпник и закрилник Свети Василий, затова и празникът е популярен като Банго Васил или Василица. След края на колоритния спектакъл децата сурвакаха за здраве служителите на администрацията, областния управител проф. Пенчо Пенчев и заместничката му Любомира Попова. От институцията ги зарадваха с пакети със сладкиши. 

20 деца участват в СИП-а по ромски фолклор в училището в Златарица за първа година. Той е част от проекта на Центъра за междуетнически диалог „Амалипе", финансиран от международната фондация „Америка за България". Координатор на проекта и ръководител на групата е Виолета Дешкова.  В проекта са включени още две учебни заведения от област Велико Търново - СОУ „Иван Момчилов" в Елена и ОУ „Отец Паисий", с. Майско.