Отрицателен прираст отчитат в Горна Оряховица
Отрицателен прираст отчитат в Горна Оряховица / DarikNews.bg

806 акта за раждане са издадени в Информационния център на Община Горна Оряховица за миналата година. От тях само 363 са били на деца от Общината, а останалите са на малчугани от други общини. В Горна Оряховица през миналата година са се родили 260 деца. На другия полюс са селата Стрелец, Горски горен Тръмбеш и Паисий, където няма нито едно новородено.

Първенец в населените места е Драганово. Там през миналата година са се родили 22 бебета. 13 новородени е имало в Писарево, а по 12 в Поликраище и Върбица. 11 бебета са се родили миналата година в Първомайци, по 6 в Правда и Крушето. Едно по-малко са били новородените в Горски долен Тръмбеш, а в Янтра през 2010 г. е проплакало само едно бебе.

Не така стоят нещата с починалите. За миналата година в Общината те са двойно повече от новородените - общо 634. 338 от тях са били от Горна Оряховица. Тревожно е положението и в селищата на Общината. 50 души са починали в Долна Оряховица, 45 в Първомайци, 40 в Драганово и по 37 в Поликраище и Писарево. В Горски горен Тръмбеш през миналата година са починали 20 души, във Върбица - 18, в Крушето - 15, а в Правда - 13. 9 са починали през 2010 г. в Янтра, по 5 в Горски долен Тръмбеш и Стрелец и двама са в Паисий.