Невена Пейкова и Ангел Николов с Grand prix от „Звукът на времето”
Невена Пейкова и Ангел Николов с Grand prix от „Звукът на времето” / Дарик нюз

Деветнайсетгодишната Невена Пейкова от Търговище спечели голямата награда в раздел “Вокал” на първото издание на Международния конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето”. Организирараното от Сдружение „Елита”, в партньорство с Община Велико Търново, събитие бе в подкрепа на кандидатурата на региона за Европейска културна столица – 2019 и събра около 130 участници.

Невена Пейкова се представи с “Наше лято” на Лили Иванова и “Лисън” на Бионсе и бе предпочетена за първото място от журито в състав попзвездата Мими Иванова, Звезди от „Ахат“, оперната певица Десислава Илиева и Десислава Станкова- вокален педагог. Победителката е завършила поп и джаз в Музикалното училище “Любомир Пипков” в София, в класа на Нели Маринкова. Пее вече 13 години, а във В. Търново завоюва шестото си Grand prix. За успеха си тя получи статуетка и парична награда, информира Петя Василева- председател на сдружение “Елита”.

Победителка в първа възрастова при вокалите е Сесил Сабри, във втора група журито предпочете Симона Захариева, в трета- Яна Димитрова и Александър Танев, в четвърта Виктория Георгиева, в пета Цветомир Страхилов.

Невена Пейкова и Ангел Николов с Grand prix от Звукът на времето
netinfo

В раздел “Инструменталисти” за носител на Grand prix бе определен Ангел Николов. 20- годишният великотърновец е завършил музикално училище във Варна, а в момента е третокурсник в Музикалната академия в София в класа на проф. Борислава Танева. Той също бе отличен с красива статуетка и парична премия. Николов свири на пиано от шестгодишен, като предпочита класическа музика и джаз, обича и да композира. Качествата на инструменталистите оценяваха Развигор Попов, джазменът Живко Петров, Росица Йорданова-  директор на музикална агенция „Арт войсес“ и журналистът Петко Павлов.

В първа възрастова група при пианистите плакетът и паричната награда станаха притежание на Михаела Чирпанлиева, а във втора на Борис Тодоров. Първи при изпълнителите на струнни инструменти е великотърновецът Петко Савов, който преди година организира „Любовен референдум" в старата столица, а на конкурса се представи на китара. Съгражданката му Дарена- Светослава Димитрова победи на акордеон. Тя и сестра й Мария- Десислава Димитрова триумфираха при музикалните формации.

Наградният фонд на конкурса надхвърли 4 000 лева. Организаторите се постараха да бъдат стимулирани всички таланти, като бяха раздадени много медали, грамоти, предметни награди и лакомства. Местната структура на „Единен казашки съюз- България“ също партнира на музикалния форум. Казаците се грижиха за организацията и реда в залата и осигуриха награди за изпълнителите. Призове връчи и алтернативно жури.

Конкурсът бе закрит с гала- концерт на победителите, проведен в Музикално- драматичния театър “Константин Кисимов”, в който се включиха и гимнастички от клуба по художествена гимнастика “Етър Елит”, както и деца от “Балетино”.