Над 13 млн. лв. за образование в бюджета на Община Велико Търново
Над 13 млн. лв. за образование в бюджета на Община Велико Търново / DarikNews.bg
Над 13 млн. лв. за образование в бюджета на Община В. Търново
49702
Над 13 млн. лв. за образование в бюджета на Община В. Търново
  • Над 13 млн. лв. за образование в бюджета на Община В. Търново

13 442 926 лв. е бюджетът за образование в Община Велико Търново за 2012 г. С тези средства ще разполагат училищата, които са 100 % държавна отговорност, детските градини на общинска издръжка и Общинският детски комплекс.

Парите, които държавата дава за дейност образование са с 206 724 лв. повече от колкото са били през изминалата финансова година, съобщи директорът на Дирекция „Образование" Пенка Игнатова. Увеличението идва, след като стана ясно, че целодневната организация на обучението в средищните училища вече ще бъде финансирана от европейски програми.

Министерството на образованието, науката и младежта даваше за едно дете, което остава цял ден в училище, 427 лв. Тези освободени пари са преразпределени с решение на Министерския съвет. Повече пари има за малчуганите в детските градини, за учениците в паралелките по изкуствата, за професионалните гимназии, както и за учениците със специални образователни потребности.

Със 100 лв. е завишен стандартът за един ученик в професионалните гимназии, като тези училища вече ще разполагат с 1551 лв. за дете. С 34 лв. повече има за бъдещите художници, музиканти и хореографи. Вдигната е издръжката за вечерната, задочната и самостоятелната форма на обучение, както и за учениците, които живеят на общежитие. От 194 на 299 лв. е завишена сумата за децата със специални образователни потребности. В същото време обаче издръжката на един ученик в масовите училища остава непроменена - 1252 лв, ако не се брои един лев в повече, добавен към парите, които школата получават за поддръжка на материално-техническата база.

На 7 февруари предстои първата среща между кмета на Велико Търново Даниел Панов и четиримата директори, които влязоха в консултативния съвет. Той беше създаден в края на миналата година по предложение на градоначалника с идеята да защитава интересите на всички директори в общината. В съвета участват директорите на училище „Св. Патриарх Евтимий" Христо Димов, на СОУ „Вела Благоева" Ангел Янчев, на ОУ Д-р Петър Берон" в Дебелец Цветан Денев и на Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров" Смилена Тодорова. Те трябва да предложат формулата, по която ще бъдат разпределени средствата за училищата.

Директорите настояват да бъде намален резервът, който общината пази цяла година като първестепенен разпоредител на бюджета. Досега общината взимаше 5 % от бюджета на училищата, които им връща в края на годината. Резервът служи още и за подпомагане на закъсали школа. Според директорите този резерв може да бъде не повече от процент и половина.

6649 са учениците в общински училища, със 170 по-малко спрямо 2011-а. Децата в детските градини в Общината са с 3 повече - 2502, уточни Игнатова.

Чуйте я в звуковия файл.