Министър Греков откри жътвената кампания край Д. Оряховица, очаква добра реколта въпреки дъждовете
Министър Греков откри жътвената кампания край Д. Оряховица, очаква добра реколта въпреки дъждовете / DarikNews.bg
Министър Греков откри жътвената кампания в Д. Оряховица, очаква добра реколта въпреки дъждовете
73218
Министър Греков откри жътвената кампания в Д. Оряховица, очаква добра реколта въпреки дъждовете
  • Министър Греков откри жътвената кампания в Д. Оряховица, очаква добра реколта въпреки дъждовете

Около 32 000 декара пшеница и ечемик са пострадали сериозно заради дъждовете през последните седмици, съобщи в Долна Оряховица министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков. Според него от наводнените площи няма да може да бъде прибрано нищо. Най-пострадали са посевите в плевенски, старозагорски, ямболски и казанлъшки регион.

Въпреки загубите на продукция земеделският министър очаква добра реколта. Нанесените поражения няма да се отразят на крайната цена, която няма да бъде по-ниска от миналогодишната, каза Димитър Греков. От засетите около 11 млн.дка с пшеница ще бъде прибрана около 5 млн. Очаква се в хамбарите да влязат и около 800 хиляди тона ечемик.

Министърът посъветва производителите, констатирали загуби, да се обърнат към областните земеделски служби, за да бъдат съставени протоколи своевременно и да бъдат изплатени по-бързо обезщетенията. Дъждовете обаче се отразяват добре на пролетните култури като слънчогледа и царевицата и добивите от тези култури ще бъдат добри, посочи още Греков.

Министър Греков откри жътвената кампания край Д. Оряховица, очаква добра реколта въпреки дъждовете
netinfo

Земеделският министър даде символично начало на жътвената кампания на масивите край град Долна Оряховица. „Това че жътвата започва в дъждовен ден е добра поличба, но за да бъде успешна реколтата е необходимо много слънце през следващите седмици“, добави той.

Тази година в жътвената кампания ще участват малко над 8500 комбайна, което е с 3% повече от миналата година. Производителите ще имат още възможности да подобряват парка си с европейските програми, каза министърът. Малко по-късно той подкара и един от най-модерните комбайни, с които ще жънат в нивите на долнооряховския производител Николай Върбанов.

Проф. Греков коментира още, че земеделието се нуждае от приемственост и не е важно кой е министър сега и кой ще дойде след него. За една година е трудно да се говори за наследство, но сме направили не малко, за да може земеделските производители да почувстват, че работим за тях. Земеделието ще помогне на България да излезе от икономическата стагнация, затова секторът трябва да се развива и подпомага, категоричен бе министър Греков.

Министър Греков откри жътвената кампания край Д. Оряховица, очаква добра реколта въпреки дъждовете
netinfo

Гости на откриването на жътвената кампания в Долна Оряховица бяха още зам.-областният управител Андрей Илиев, директорът на Областната земеделска служба във В. Търново Зехра Байрактар, кметът на горнооряховската община инж. Добромир Добрев, кметът на Долна Оряховица Григор Минков, експерти, земеделски производители и представители на фирми за специализирана селскостопанска техника.