40 млади хора почетоха с шествие паметта на загиналите при катастрофи
40 млади хора почетоха с шествие паметта на загиналите при катастрофи / снимки: DarikNews.bg
40 млади хора почетоха с шествие паметта на загиналите при катастрофи
51164
40 млади хора почетоха с шествие паметта на загиналите при катастрофи
  • 40 млади хора почетоха с шествие паметта на загиналите при катастрофи

Около 40 души във Велико Търново се включиха в мирно шествие в памет на жертвите при катастрофи, организирано от роднини и приятели на загиналите. То премина от парк "Марно поле" до сградата на общината, където в 12,00 часа бе отворен и пункт за събиране на подписи. Само в първия половин час подписката бе подкрепена от над 100 души.

Мирните протести под надслов "Безопасни улици" се провеждат от 12,00 до 14,00 часа днес едновременно в София, Плевен, Велико Търново, Варна и Пловдив. Организаторите настояват за по-строги санкции за всички участници в движението, които не спазват правилника.

Целта на протеста е да се направят промени в закона, така че да бъде премахната досегашната практика да се дават условни присъди на шофьори, причинили смърт или тежка телесна повреда на пътя, обясни Яна Дичева от Сдружение "Безопасни улици". Яна е сред приятелите на Мариана Карабулева, която загина на 14 февруари при нелеп инцидент на пътя в Студентски град. Момичето почина на място, след като беше блъснато от маршрутка, защото шофьорът й пренебрегнал пътните означения.

Инициаторите на протестите настояват и за окончателно отпадане на все още съществуващата възможност за споразумение между прокуратурата и съда при случаите на причинена смърт на пътя.

Младите хора настояват още да започне да се строи инфраструктура, безопасна за пешеходците, а маркировката по пътищата да се полага периодично, така че да няма изтрити пешеходни пътеки.

Събраните подписи в подкрепа на исканията на организаторите ще бъде внесена в Народното събрание, поясни Яна Дичева.

Чуйте я в звуковия файл.