Запазват данъците и таксите непроменени
Запазват данъците и таксите непроменени / Darik Varna

Данъците и таксите във Варна ще запазят досегашните си размери и няма да бъдат повишавани, което е успех в условия на криза, коментира председателят на Общинския съвет Борислав Гуцанов. Параметрите на бюджета за тази година са близки до тези за миналата, а именно 209 млн. 270 хил. лв. Повече средства в сравнение с 2009-та са заложени за социални дейности и здравеопазване, посочи Гуцанов. Всички привилегии за ползване на градски транспорт ще се запазят. Очаква се тази година в бюджета да постъпят и 50 млн. лв. европари.

Големият стремеж е и през тази година общината да запази функцията си на най-голям пряк и косвен работодател, разкри общинският председател. По негови думи това е причината отново да се коментира вземането на облигационен заем, за да се запазят възможностите за реализирането на инфраструктурни проекти. За целта са предвидени 40 млн. лв. от тазгодишния бюджет. Предстои завършването на ул. "Девня", разширяването на ул. "Атанас Москов" и бул. "Христо Смирненски". За рехабилитация на пътища са предвидени малко над 4 млн .лв. "Най-големият проблем са дупките и състоянието на уличната мрежа, но той не може да бъде решен нито с парите от тазгодишния бюджет, нито с тези от следващия", призна Гуцанов. 750 млн. лв. са необходими, за да се оправят качествено варненските улици, припомни той.

Общинарят отново лансира идеята си за справяне с проблема с паркирането в града, според която трябва да бъдат изградени подземни паркинги в училищните дворове. Друга възможност са парцелите на АГ-болницата и "Св. Анна", смята Гуцанов.

И през тази година ще продължи публично-частното партньорство като основно ще се инвестира в детски градини и училища, разкри още той. Ще бъдат изградени две нови забавачници във "Владиславово" и "Приморски", както и училището в кв. "Аспарухово" и мултифункционалната зала за спорт в Първа езикова гимназия. Сумата, която е заделена за четирите обекта, надхвърля 10 млн. лв. Таксите за детски градини няма да бъдат променяни поне до средата на годината, а най-вероятно и през цялата, обеща общинският председател.

"Това, което ще се промени тази година, е контролът от страна на кмета и Общинския съвет по отношение на всички фирми, които работят на територията на общината. Той ще бъде завишен, тъй като е по-добре да заложим на превенция, отколкото да допускаме злоупотреби", коментира Гуцанов.