Христо Атанасов
Христо Атанасов / Личен архив
Готви се нова наредба за жилищно настаняване
Общината да увеличава капитала си в дружества, в които налива милиони
94729
Общината да увеличава капитала си в дружества, в които налива милиони
  • Общината да увеличава капитала си в дружества, в които налива милиони
В смесените дружества, в които Община Варна има собственост и инвестира собствени средства, да се увеличава капиталът им, а с това и общинският дял. За това се обяви общинският съветник Христо Атанасов (Земеделски народен съюз „Александър Стамболийски"). В интервю за Дарик той изтъкна няколко примера на порочната практика варненската община да налива милиони, без това да води до увеличаване на собствеността й в дружества със смесено участие. Като такива председателят на правната комисия към местния парламент посочи МБАЛ „Света Анна”, „Спортен комплекс Спартак” и „Търговски дом” (Дупката).

Положителен пример пък е Дворецът на културата и спорта, където Общината инвестира сериозно и това води до увеличаване на капитала на дружеството.

Съветник предлага да се обяви обществена поръчка за нови автомобили за администрацията

Христо Атанасов разкри, че от началото на мандата на този Общински съвет е отправил 17 официални питания към кметската администрация. До момента не е получил отговор на нито един въпрос.

Едно от питанията е свързано с издаване на разрешителни за удължено работно време на заведенията. Не се спазва едномесечният срок за тази административна услуга и има случаи заведения да чакат повече от два месеца без отговор.

„Получава се така, че заведенията влизат в „Параграф 22”. В един момент идва Общината, която дефакто е контролен орган, и може да ги санкционира. Тя не издава разрешителни, а в същото време  отива, контролира и може да санкционира”, изтъкна членът на местния парламент.

Има ли Общината сключен договор с външни фирми за правни услуги, при наличието на цяла дирекция – Правно и нормативно обслужване, е друг въпрос, на който съветникът търси отговор в питанията си. Повод за това е сигнал от негов колега, че на дело, в което общината е страна, неин представител е била  юридическа фирма.

Една от задачите, с които в момента правната комисия се занимава, е готвената промяна в Наредбата за жилищно настаняване.  На затворените обсъждания са поканени всички общински съветници , представители на общинската и районните администрации, отбеляза Атанасов.
Очаква се да бъде увеличен радиусът от 10 километра, в които се взема предвид собствеността на кандидатстващите за общински апартамент. Обсъждат се и промени в условията за придобиване на общинско жилище, посочи Атанасов.

Във връзка с отчуждаването на имоти за строителството на новата част на бул.”Васил Левски” Атанасов заяви, че администрацията трябва много ясно и точно да обясни какво и как ще се случва, на какви етапи ще бъдат тези процеси. Ако това се случи, напрежение сред хората няма да има, смята общинският съветник.

Бурни дебати за рибарското пристанище: Ще плащат ли такса рибарите?

Според общинския съветник кметската администрация трябва да дава повече яснота за разработваните проекти, а това се отнася и за проекта за изграждане на рибарско пристанище в местността Карантината в „Аспарухово”. Според Христо Атанасов няма нищо лошо там да има и яхти, но това може да се случи шест години след завършването на проекта, според заложените в проекта изисквания.

Шефът на правната комисия изрази съмнение, че рибната борса на бъдещото модерно пристанище ще работи ефективно, след като там ще има офиси на ИАРА и Агенцията по безопасност на храните.

Целият разговор с Христо Атанасов е в прикаченото аудио.