Амал Клуни
Амал Клуни / Gulliver/Getty Images
Амал Клуни е помогнала на Международния наказателен съд (МНС) да прецени доказателствата, довели до решението да се поискат заповеди за арест на влиятелни лидери на Израел и Хамас.

Високопоставената британско-ливанска адвокатка публикува изявление на уебсайта на Фондация "Клуни за правосъдие", която е основала заедно със съпруга си, американския актьор Джордж Клуни, предаде АФП.

Както тя, така и фондацията по-рано бяха критикувани в социалните медии, че не са се изказали по отношение на броя на жертвите сред цивилното население в Газа.

Клуни заяви, че е била помолена от прокурора Карим Хан да се присъедини към експертна група, която да "оцени доказателствата за предполагаеми военни престъпления и престъпления срещу човечеството в Израел и Газа".

Изявлението дойде в същия ден, в който Хан съобщи, че иска заповеди за арест на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху и министъра на отбраната Йоав Галант, както и на висши лидери на Хамас.

"Въпреки различния ни личен опит, правните ни заключения са единодушни", каза Клуни и добави, че има "основателни причини да се смята", че Яхия Синвар, Мохамед Дейф и Исмаил Хания от Хамас са участвали в "вземане на заложници, убийства и престъпления, свързани със сексуално насилие".

При Нетаняху и Галант има "основателни причини да се смята", че двамата са участвали в "предизвикване на гладуване като метод на водене на война, убийства, преследване и изтребление".

Хан благодари на Клуни в изявлението си, с което обяви решението да поиска заповедите за арест.

Клуни и други членове на комисията написаха и становище във "Файненшъл таймс", в което подкрепят преследването от страна на МНС за военни престъпления в конфликта.

Тъй като Хамас, Израел и главният съюзник Съединените щати осъдиха този ход, експертите написаха, че "единодушно са съгласни, че работата на прокурора е била строга, справедлива и обоснована от закона и фактите".

"Моят подход не е да предоставям текущ коментар на работата си, а да оставя работата да говори сама за себе си.Работих в този състав, защото вярвам във върховенството на закона и в необходимостта да се защитава животът на цивилните", коментира Клуни. 

"Законът, който защитава цивилните граждани по време на война, е разработен преди повече от 100 години и се прилага във всяка държава по света, независимо от причините за даден конфликт", заключи тя.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня