Във Варна вече слагат кухи бордюри за оттичане на дъжда
Във Варна вече слагат кухи бордюри за оттичане на дъжда / Румен Сарандев, Петел.бг

Нова мярка за овладяване на дъждовните води може да се види на една от варненските улици в центъра. По малката „8-и ноември“, която е подложена на основен ремонт покрай изграждането на пешеходна зона и на нови съоръжения в Малките римски терми, се монтират кухи бордюри. Те имат прорези от страната на бъдещия асфалт и на практика представляват водостоци, в които да се събира дъждовната вода от платното, информира Петел.бг.

Тази мярка е удачна за малките варненски улици, особено в центъра, където е сложно да се изгради класическа дъждовна канализация с шахти или пък съществуващата такава не е в перфектно състояние. Подобно решение не може да поеме водите от едно водно бедствие като това, причинило трагедията в „Аспарухово“, но пък ще попречи уличните платна да се наводняват и при най-лекия дъждец.

Бордюрите от този тип са новост за Варна и засега могат да се видят само на ул. „8-и ноември“. Необходимостта от тях се прояви три дни преди черния а града 19 юни, когато отново валя и чакъл и пясък от разкопаната малка улица бяха разпилени по бул. „Приморски“  и задръстиха входа на Пристанище Варна.