Варненски психиатри против диспансеризирането на пациенти с леки проблеми
Варненски психиатри против диспансеризирането на пациенти с леки проблеми / Sofia Photo Agency, архив

Приетите изменения в наредби 39 и 40 на Министерство на здравеопазването, с които се въвежда възможността семейните лекари да насочват психично болни за диспансеризация в болнични заведения засяга сериозно възможностите за тяхното извънинституционално лечение. За това алармираха варненските психиатри д-р Татяна Аврамова и д-р Нина Ковачева. Според тях диспансеризирането на пациентите не означава непременно по-добра грижа. Освен това е безсмислено то да се прилага при такива с леки психически разстройства.

„Пациентите се притесняват от регистрацията, която ще имат в болниците, а тези с диагнози, които не ги инвалидизират, ще бъдат сочени с пръст. Според наредбата обаче дори леките разстройства подлежат на диспансеризиране, въпреки че са овладяеми извън болница“, коментира д-р Ковачева.

Според нея монополизирането на психиатричната дейност от конкретен тип звена е необяснимо. Тя трябва да се извършва от специалисти, независимо в какво лечебно заведение, смятат психиатрите.

Те са притеснени и от факта, че след промените достъпът до психиатрични грижи ще се затрудни, тъй като ще бъде ограничен броят на отпусканите направления.

Резултатът от промените в наредбата ще бъде безсмисленото и в много случаи вредно институционализиране на хората с психични разстройства, тяхното допълнително стигматизиране и лишаването им от възможност да вземат решения за начина, по който  искат да бъдат лекувани, смятат специалистите.

„Голяма част от пациентите ще отидат в болничните отделения, за да не загубят ТЕЛК и социални помощи“, разкри д-р Аврамова.

Преди седмица във Върховния административен съд е внесена жалба срещу промените.