Три спектакъла в днешната програма на Варненско лято
Три спектакъла в днешната програма на Варненско лято / netinfo

Хитовата постановка „Нощна пеперуда“ на Народния театър ще бъде показана днес в рамките на Международния театрален фестивал „Варненско лято“. Режисьор на спектакъла е Явор Гърдев. В постановката участва телевизионната звезда Михаил Билалов. "Нощна пеперуда" е пиеса от руския драматург, режисьор и художник Пьотър Гладилин. Тя разглежда една необикновена история, в която войник от руската армия се превръща в момиче.

Коля Лебедушкин, войник първа година в гарнизон в далечния Север, се събужда като жена.  Тази трансформация е единствената възможност да напусне военното поделение, за да се занимава с изкуство, с театър. Суровият му командир Багаев не знае как да реагира, а полковникът рота Кинчин решава да подложи таланта на Коля, или вече Наташа, на изпитание, което довежда  до собственото му вътрешно преобразяване. Явор Гърдев създава от фантасмагоричния й сюжет деликатен и вълнуващ спектакъл за силата на изкуството и неизкоренимата потребност от него. Пиесата на Пьотр Гладилин е отличена с награда на Министерството на културата на Руската Федерация.
Номинация за «Аскеер» 2012 за най-добър спектакъл и за дебют на Весела Бабинова.

Билети: 18 лв.

Варненската публика за втора вечер ще може да види и постановката „Тирамису“ на Театър София.

Те са млади, красиви, работят в рекламна агенция, печелят добре. Чудесно се справят със съблазните и капаните на големия град, знаят как да се обличат и къде си струва да отидат. Те са предмет на възхищение и ненавист. Но всичко се оказва красива обвивка, наложени представи за успех, реализация, щастие. Пиесата „Тирамису” на полската авторка Йоанна Овшанко е резултат от личния й опит като рекламен агент в голяма компания. Тя разкрива измислената реалност, която се опитва да замени личния живот, вкусовете и предпочитанията. Режисьорът Николай Поляков – майстор на аналитичната трактовка на класически и съвременни текстове, поверява ролите на тези героини на нашето време на седем млади, но вече заявили таланта си актриси.

Билети: 15,12 и 10 лв.

В театралния афиш за днес място намира и пиесата „Паметта на водата“ на Варненския драматичен театър.

След години раздяла три сестри се срещат отново за погребението на майка си. То се превръща и в повод за осмисляне на разпилените им животи и опит за истинско общуване между тях. Постепенно те осъзнават до каква степен миналото им съдбовно отеква в настоящето, като продължава да определя и бъдещето им. Признания, отчаяния и изненади насищат заредения до краен предел словесен поток, изразително пресъздаден от силния актьорски състав. «Паметта на водата» е първата театрална пиеса на английската авторка Шийла Стивънсън, която я изстрелва по световните сцени и й носи престижната награда „Лорънс Оливие” (1996).
Номинация „Аскеер“ 2013 за поддържаща женска роля на Даниела Викторова за ролята на Тереза

Билети: 15, 12, 10 лв.